"Het was een openbaring om met Vital Heynen samen te werken"

do 31/08/2017 - 12:49 De Red Dragons scheren hoge toppen op het EK volleybal in Polen. Bondscoach Vital Heynen is de opvallende architect van het Belgische succes. Onze man in Polen, Marc Willems, verzamelde enkele stemmen uit het Belgische kamp over de figuur Vital Heynen.

Wie is Vital Heynen in drie eigenschappen?

  • "Veeleisend, ambitieus en excentriek" - Sam Deroo, aanvoerder Red Dragons
  • "Gedreven, vol energie en het beste uit iedereen halend" - Brecht Van Kerckhove, assistent van Heynen bij de Red Dragons
  • "Gedreven, heel loyaal en open" - Vital Vossen, ploegmanager Red Dragons
  • "Een intrigerend vat vol tegenstellingen" - Bert De Cuyper, psycholoog bij de Red Dragons

"Wellicht was het zijn bedoeling dat het zou botsen"

"Vital is een excentrieke persoonlijkheid”, opent aanvoerder Sam Deroo. "Hij heeft een unieke manier van doen en zijn. Dat was absoluut wennen toen hij bondscoach werd. We hebben ons aan elkaar moeten aanpassen."

"In mei en juni heeft het gebotst, maar wellicht was dat ook zijn bedoeling. Het heeft ons dichter bij elkaar gebracht, we zijn naar elkaar toegegroeid."

Ploegmanager Vital Vossen omschrijft Vital met een kwinkslag: "Een Duracell-konijn in het kwadraat: hij blijft maar trommelen." Maar dat werkt positief. "Die energie is aanstekelijk", vindt assistent Brecht Van Kerckhove. "Als je zo iemand rond je hebt, dan is het niet moeilijk om daar in mee te gaan. En je merkt op het veld: het is enkel positief voor ons spel."

"Samenwerken met Vital was een openbaring"

Van Kerckhove kent Heynen al van bij hun gezamenlijke periode bij Maaseik. "Voor mij was samenwerken met Vital een openbaring. Hoe hij het spelletje benadert en hoe creatief hij daarmee omgaat, mijn ogen gingen open."

"Ik was meteen volledig mee in zijn verhaal. Hij kan perfect plezier combineren met het pefectionisme om alles goed uit te voeren. Het moet leuk zijn, maar je moet er ook beter van worden."

Heynen kijkt ook verder dan de volleyballer. “Vital probeert de totale persoon te benaderen”, legt Van Kerckhove uit. “Niet enkel de speler, maar ook het persoonlijke leven van de speler wil hij verbeteren. Zo informeert hij naar het familieleven of raadt hij een speler aan om een boek te lezen. Hij probeert de persoon op een hoger niveau te brengen.”

"Vrij chaotisch in zijn hoofd, maar hij weet het goed in banen te leiden"

"Vital is een intrigerend vat vol tegenstellingen", zegt psycholoog Bert De Cuyper. "Hij staat erop dat de jongens op elke training nieuwe spelletjes kunnen spelen. Ze kunnen zich dan uitleven als kinderen, maar anderzijds als iemand er niet vol voor gaat, dan kan hij die uitkafferen."

Die tegenstellingen komen ook op andere vlakken tot uiting. "Hij is iemand die alles onder controle wil houden en heel planmatig werkt, maar aan de andere kant heeft hij ook veel vertrouwen in zijn buikgevoel."

"Het moet inderdaad vrij chaotisch zijn in zijn hoofd, maar hij weet dat goed in banen te leiden. Vital kan heel moeilijk zwijgen, maar hij beseft heel goed het belang van non-verbaal contact. Hij weet ook dat informeel contact even belangrijk is als een formeel groepsgesprek."

België - Italië live op Sporza

U kunt de kwartfinale van de Red Dragons vanavond live bekijken op het kanaal van Ketnet en met livestream op www.sporza.be. België-Italië vanaf 20.25u met commentaar van Marc Willems en Koen Hoeyberghs.