Casteels: "Beginnen nu ook tegen toplanden met de borst vooruit"

do 10/08/2017 - 20:29 De Belgian Lions hebben een serieuze dosis vertrouwen getankt voor het EK dankzij een stuntzege tegen Spanje. "Het was misschien wel de perfecte wedstrijd", vertelt een tevreden bondscoach. "Zelfs ik vraag me af hoe het kan dat we op zo'n korte tijd naar zo'n hoog niveau gegroeid zijn."

"Het was een wedstrijd van erg hoog niveau"

De nationale basketbalmannen maakten indruk op het voorbereidingstoernooi op Tenerife door gastland Spanje, de Europese kampioen, met 71-89 te kloppen. "Ik ben een heel tevreden coach", zei Eddy Casteels na de match.

Het is niet alleen onze zege, maar vooral de manier waarop. De sfeer zat goed, de passie, de beleving. Daarop kunnen we bouwen.
Eddy Casteels

"Het was helemaal het tegenovergestelde van onze match twee dagen geleden tegen Tunesië. Toen zat de reis nog in onze kleren. Deze match was echt van heel hoog niveau. De perfecte wedstrijd? Ik denk het wel. Anders kan je zo'n resultaat niet afdwingen."

"Het is niet alleen onze zege, maar vooral de manier waarop. De sfeer zat goed, de passie, de beleving. Daarop kunnen we bouwen. Zelfs ik vraag me dan af hoe we op zo'n korte tijd naar dit niveau gegroeid zijn. Onze voorbereiding is ook nog maar net begonnen."

Spanje krijgt wel nog een kans om revanche te nemen. Op 23 augustus komen de Spanjaarden naar België voor een oefenduel. "Een unieke kans voor de Belgische basketbalfans om al die sterren uit de NBA aan het werk te zien."

"De Belgische basketbalfamilie is op de goeie weg"

Heeft de knalprestatie van de Belgian Cats op het EK voor vrouwen de mannen geïnspireerd? "Zeker. Iedereen geniet daarvan. Maar ik denk dat de Cats ook geïnspireerd waren door de kwalificatie van de mannen voor hun vierde EK op rij. Alles is met elkaar verweven. De Belgische basketbalfamilie is op de goeie weg."

Met welke ambities gaan de Belgian Lions naar hun EK? "Als je wint tegen Spanje worden daar meteen verwachtingen aan verbonden. Terecht want we willen ook de concurrentie aangaan met de toplanden. We zitten in een bepalende fase. Van hieruit moeten we hoger mikken en niet bij de pakken blijven zitten. Dat is een logisch gevolg van ons parcours de voorbije 6 of 7 jaar."

"Maar we mikken niet op een bepaalde plaats op het EK. Het belangrijkste is onze mentaliteit. De attitude van België als basketballand is aan het veranderen. We treden nu ook tegen toplanden aan met de borst vooruit."

"Het is niet alleen genieten van de huidige generatie maar we zijn ook bezig met een jonge generatie die onze ambities kan voortzetten. Onze plaats op het EK is ondergeschikt aan het verhaal dat we aan het schrijven zijn."

 

@baloncestofeb