Het fantastische verhaal van het Dream Team: eerherstel en stijve piemels op het strand

di 08/08/2017 - 14:45 Het is vandaag exact 25 jaar geleden dat een van de meest tot de verbeelding sprekende sportteams uit de geschiedenis goud won op de Olympische Spelen in Barcelona. Het Amerikaanse Dream Team basketbal scoorde op en naast het veld. NOS-commentator Mart Smeets was er bij en reconstrueert voor Sporza de smeuïge feiten.

Eerherstel en geld, de kiemen van het Dream Team

8 augustus 1992. De Verenigde Staten kloppen Kroatië in de olympische basketbalfinale met 117-85. Een verrassing is het goud voor de Verenigde Staten niet. Het Dream Team zorgt vooral voor eerherstel na de beschamende derde plaats van vier jaar eerder op de Spelen in Seoel. Minstens zo belangrijk: ze doen de droom van NBA-baas David Stern uitkomen.

Tot 1989 zijn spelers uit de Amerikaanse profcompetitie (NBA) verboden op de Spelen. Wanneer dat verbod wordt opgeheven beseft Stern wat hij moet doen om de wereld te veroveren met "zijn product": de beste 12 spelers ter wereld samenbrengen in een team. Het idee van een Dream Team is geboren.

"Overal waar Jordan komt is hij de baas, voor Shaquille O'Neal was geen plaats"

Om de droom van het Dream Team waar te maken stelt de VS een selectie samen aangevoerd door basketballegendes Magic Johnson en Larry Bird. Johnson keert ervoor terug uit pensioen, hij heeft enkele maanden eerder positief getest op HIV. Bird is op het einde van zijn carrière en sukkelt met zijn rug.

De absolute ster van het elftal is Michael Jordan. "Jordan was de grootste van allemaal. Hij was het alphamannetje. Wat hij zei gebeurde", zegt Mart Smeets. "Toen Jordan zijn deelname aan de Spelen bevestigde, had coach Chuck Daly al half gewonnen."

Als eerbetoon aan de tijd dat enkel collegespelers Amerika mochten vertegenwoordigen, wordt ook een collegespeler meegenomen. De 22-jarige Christian Laettner. Hij werd verkozen boven een jonge Shaquille O'Neal.

VRT ???media.video.type.mz_vod???

"De beste wedstrijd ooit gespeeld en stijve piemels in Monaco"

Omdat de Amerikaanse sterren in Barcelona geen plaats vinden waar ze zich ongestoord kunnen voorbereiden op de Spelen, wijken ze vlak voor het toernooi uit naar Monaco. De mondaine badplaats levert twee van de mooiste anekdotes over het Dream Team op.

Jordan en Johnson kiezen elk vier spelers voor een oefenmatch vijf tegen vijf. De wedstrijd gaat de geschiedenis in als "The greatest game nobody ever saw". "Jordan heeft altijd beweerd dat er nooit beter basketbal is gespeeld dan tijdens dat wedstrijdje", herinnert Mark Smeets zich.

"Het moet oogstrelend, fabelachtig en artistiek zijn geweest. Er zijn Franse veiligheidsmensen die in de zaal waren en achteraf zeiden: "Du jamais vu"."

Na de training horen de spelers over een naburig naaktstrand, een concept dat in het puriteinse Amerika niet bestaat. "Deze 12 grootheden van de olympische sport vonden het fantastisch en hebben daar met stijve piemels naar alle vrouwen gekeken die daar mooi lagen te wezen."

VRT ???media.video.type.mz_vod???

"Mensen werden letterlijk gek in Barcelona"

Het Dream Team scoort op en naast het veld. Op het veld winnen ze hun acht wedstrijden met een gemiddeld verschil van 40 punten.

Maar wat naast het veld gebeurt is helemaal ongezien in de olympische geschiedenis. Het Dream Team, dat niet in het olympische dorp verblijft, maar in het meest luxueuse hotel van Barcelona, wordt elke dag belaagd door duizenden fans.

"De mensen op straat werden gek, letterlijk gek. Maar ik heb ook het verhaal gehoord dat beroepsfotografen de vraag kregen van spelers (van de tegenstanders) om foto's te nemen als ze naast Jordan of Bird stonden", vertelt Mart Smeets. "Er waren 10.000 atleten in Barcelona, maar 12 daarvan stonden ver boven de rest."

VRT ???media.video.type.mz_vod???

"Je kan maar op een team het etiket Dream Team plakken"

De erfenis van het Dream Team is niet te onderschatten. "De hele wereld is anders gaan denken over basketbal. De hele wereld kan tegenwoordig NBA-wedstrijden bekijken", zegt Mart Smeets.

"Van Oakland tot Vladivostok en van Buenos Aires tot Helsinki, iedereen weet wat de NBA is. In 1991 speelden er 25 buitenlanders in de NBA. Tien jaar later waren dat er al 75. De NBA is de bekendste sportbond ter wereld geworden, groter dan de NFL, de FIFA of het Olympisch Comité zelf. Dankzij het gratis toneel dat ze werd aangeboden in 1992."

Kobe Bryant beweerde enkele jaren geleden dat zijn team dat goud won op de Olympische Spelen in 2012, met ook LeBron James en Kevin Durant, het Dream Team geklopt zou hebben. "Wij waren allemaal top fit, de meeste van hen waren op het einde van hun carrière."

Smeets vindt het onzin. "De term Dream Team mag je maar op een team plakken: het team van 1992. Je kan de context helemaal niet vergelijken. Het Ajax van Johan Cruijff kan je ook niet vergelijken met het Ajax van nu."

VRT ???media.video.type.mz_vod???

Bekijk de NBA-documentaire over het Dream Team

Voor wie elk detail over het Dream Team van 1992 wil weten, uitgelegd door de hoofdrolspelers zelf, is de documentaire die de NBA maakte een aanrader. Bekijk hem hier.