Wuyts over toekomst van het veldrijden: "Het is 5 over 12"

vr 12/01/2018 - 06:19 Het veldritseizoen nadert zijn apotheose, maar krijgt binnenkort misschien wel een facelift. De Internationale Wielerunie UCI denkt na over een kleine paleisrevolutie. Onze commentator Michel Wuyts analyseert de verschillende facetten van de denkpiste.

"Maak een groter en interessanter plaatje"

Bij de UCI leeft het idee al langer om een segmentering te maken, want op den duur zie je door de bomen het bos niet meer. De Wereldbeker-crossen krijgen de grootste aandacht, ook bij de buitenlandse crossers. Dat zie je aan de startlijsten.

Ik denk dat het nu echt tijd is om die gedachte te concretiseren. Het is naar mijn gevoel niet 5 voor 12, maar 5 over 12. Het veldrijden is meer en meer geregionaliseerd en het beperkt zich tot enkele regio's in Vlaanderen.

Het wordt tijd dat men een poging doet om dat open te trekken naar regio's die er vroeger in West-Europa toe deden: het Baskenland, Zürich, Bretagne en de streek van Milaan en bij uitbreiding Rome. Dat dreigt allemaal weg te vallen.

Het zou kunnen dat je met een soort van "World Series", waarbij je een 15-tal crossen op een hogere lijst zet, de cross weer attractiever maakt voor jongeren in het buitenland. Zij haken nu na verloop van tijd af.

Uitgangspunt is dat je moet blijven geloven dat de cross zeer telegeniek is en dat het geldgewin opgetrokken wordt. Dat zou impliceren dat je afstapt van de startgelden, maar dat je het prijzengeld gevoelig optrekt. Maak een groter en interessanter plaatje, zodat je een hogere liga krijgt, met daaronder een kleinere liga en dan eventueel nog een derde liga.

"Er zijn te veel crossen in België"

Er zijn naar mijn gevoel te veel crossen in België. Er zijn te veel veldritten naar een hoger niveau geklommen door de enorme populariteit bij onze toppers. Nys, Wellens, De Clercq, Vervecken en Albert: het kon niet op.

Maar het beperkt zich tot Vlaanderen. Als je een doorbraak wil forceren als buitenlander in deze sport, dan moet je ook vroeg of laat de stap naar een Vlaams team zetten.

Het veldrijden is geregionaliseerd. Het moet de bedoeling zijn van de UCI om te hervormen en om een groter plan uit te dokteren waardoor deze sport krijgt waar ze recht op heeft.

"Aan de crossers: ga de uitdaging aan"

Of die hervorming er volgend seizoen al moet komen? Dat moet kunnen. Ik denk dat UCI-coördinator Peter Van den Abeele begrepen heeft dat er een stimulans moet ontstaan om het over een andere boeg te gooien en dat het de bedoeling is om daar zo snel mogelijk mee te beginnen.

Er zijn ook crossers, mannen en vrouwen, die begrepen hebben dat het in het buitenland ook aantrekkelijk is. Anderzijds: je kunt makkelijker werken als je nagenoeg het volledige seizoen in eigen land kunt afwerken. Je stapt je camper in en je bent 's avonds thuis. Voor het gemak moeten de crossers het niet doen. Voor de internationalisering zou ik zeggen: ga de uitdaging aan.

Het maakt het ook interessanter om te kunnen overleven als topsporter. Je zou met zo'n nieuw plan kunnen kiezen voor de World Series en de crossen van bijvoorbeeld buiten categorie. Dat laat toe om oordeelkundiger met je krachten om te springen en toch aan het einde van het seizoen goed geboerd te hebben.

"Jonge snaken moeten nog populair worden"

Ik stel grosso modo inderdaad vast dat de interesse bij de toeschouwers op de crossen wat afneemt. Ik toets dat af aan de manier waarop ik met mijn auto van het crossterrein raak. Ik kom er meestal zonder problemen en files weg, terwijl dat vroeger weleens anders was.

Er is een achteruitgang en dat heeft ook een stuk te maken met de voorspelbaarheid. Het kan ook niet altijd spannend zijn, maar dat is niet nieuw. Nys heeft zo geregeerd van 2005 tot 2008. De spankracht komt ooit wel terug.

Maar ook de aaibaarheidsfactor bij Nys en zijn tegenstanders was een stuk groter dan die van de huidige jongens. Die moeten hun supportersclan nog uitbouwen. We hebben eigenlijk een waaier van kerels die brutaal overgenomen heeft. Die jonge snaken moeten bij wijze van spreken nog populair worden.

"Laat jongeren opkijken naar deze sport"

Als de UCI in deze hervorming slaagt, dan zetten we wel een stap. Of dat succesvol is, dat moet je afwachten. Maar je moet wel een soort exemplarisch circuit creëren, met een grotere uitstraling, met meer geld ertegenaan en met een bredere spreiding in West-Europa.

Dat trekt aan en dat maakt vedetten een stukje groter. Mathieu van der Poel doet in het buitenland wel een belletje rinkelen. Maar vraag onder Parijs wie Wout van Aert is... Er bestaat een mogelijkheid om dat te verhelpen.

De Omloop HNB was pakweg 5 jaar geleden in het zuiden van Frankrijk ook niet bekend. Maar die koers behoort nu tot de WorldTour en is breder doorgedrongen.

Dat moet eigenlijk de bedoeling van de UCI zijn: laat jongeren opkijken naar deze sport, zodat ze ook in het buitenland zoals Van der Poel en Van Aert willen worden.

"Afstappen van de huidige WK-vorm?"

Ik heb ook zelf nog een bedenking gemaakt: het strafste van allemaal is om af te stappen van de huidige WK-vorm en om zoals in de gemotoriseerde sporten een regelmatigheidscriterium op te richten waar aan het einde van het seizoen de leider in het klassement als wereldkampioen wordt uitgeroepen.

Dan wint die World Series aan belang, maar dan speel je natuurlijk dat magische moment kwijt, die ene dag. Het hoogfeest is dan weg en dat is ook jammer, want dat trekt uitermate aan. En het WK is natuurlijk een organisatie van de UCI.

Michel Wuyts