Vantornout: "Als ik eens in beeld kom, is mijn BK geslaagd"

do 11/01/2018 - 10:50 Tweevoudig Belgisch kampioen Klaas Vantornout (Marlux-Bingoal) is zondag voor de laatste keer te bewonderen op het BK. "Misschien wil ik wel nog een jaar langer crossen", zegt Vantornout. "Maar ik heb al altijd gezegd dat dit mijn laatste seizoen is en voorlopig houd ik me daar aan."

Vantornout: "Even in beeld komen en BK is geslaagd"

Behalve Wout van Aert staat er in Koksijde maar één renner aan de start die al Belgisch kampioen is geweest bij de profs: Klaas Vantornout. De Marlux-crosser veroverde de driekleur in Erpe-Mere (2015) en in Mol (2013).

"Een kampioenschap is altijd iets speciaals", zegt de 35-jarige crosser aan Sporza. "Maar ik sta zondag met heel grote vraagtekens aan de start. Ik brak mijn pols in Namen, waarna ik te snel herbegonnen ben."

"In Bredene maakte ik opnieuw een lichte val op mijn hand, wat me nog altijd parten speelt. Als ik me goed voel en eens in beeld kom, is mijn BK geslaagd. Ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat ik geen hoge ambities mag koesteren."

"Natuurlijk kan Van Aert zondag geklopt worden"

Of er zondag iemand Van Aert (foto) kan kloppen? "Natuurlijk", antwoordt Klaas Vantornout. "Van Aert is torenhoog favoriet. Maar op een kampioenschap tellen er verschillende factoren. Het omgaan met de stress, valpartijen, pech…"

"Als underdog is het soms gemakkelijker om de favoriet te kloppen op een kampioenschap. Dat heb ik in het verleden ook al gedaan. Laurens Sweeck zou dat ook kunnen zondag en hij krijgt in Koksijde een parcours op zijn maat. Ik zou ervoor gaan, als ik Sweeck was."

"Supporters willen niet dat ik stop"

Klaas Vantornout is aan zijn laatste maanden als veldrijder bezig. "Als het van de supporters afhangt, blijf ik ook na dit seizoen nog crossen. Maar als het van mij afhangt voorlopig niet", zegt Vantornout.

"Ik amuseer me in mijn laatste jaar. Ik heb enorm veel supporters, iedereen heeft blijkbaar respect gekregen voor wat ik gepresteerd heb in mijn carrière. En dat geeft mij een heel goed gevoel."

"Misschien wil ik wel nog een jaar langer crossen, omdat ik het heel graag doe. Veldrijden is mijn passie en ik train nog altijd heel graag. Ik leef nog 100 procent voor mijn vak. Maar ik heb al altijd gezegd dat dit mijn laatste seizoen is en voorlopig houd ik me daar aan."