RETRO: spektakel in Koksijde: van het schouderklopje van Herygers tot de piepjonge Van Aert

do 11/01/2018 - 08:21 Het BK veldrijden in Koksijde nadert met rasse schreden. Kent u het parcours nog niet uit uw hoofd? We grasduinden nog eens in ons archief naar tien memorabele edities in het zand. Geniet nog eens van de beelden het van het WK in 1994 tot de zege van Nys in 2015.

2015: Nys troeft zijn jonge rivalen af

Met het jonge geweld van Wout van Aert en Mathieu van der Poel werd Sven Nys stevig op de proef gesteld. Maar in de Duinencross van 2015 kon hij de "twee jonge klasbakken" aftroeven. "Een orgelpunt in mijn carrière", zei hij zelf.

VRT ???media.video.type.mz_vod???

2014: Van Aert wint eerste Wereldbeker-cross bij de profs

In 2014 komt toptalent Wout van Aert - amper 20 jaar - aankloppen bij de profs. In Koksijde wint hij zijn eerste Wereldbeker-cross, een zege voor ploegleider Niels Albert, die dat jaar een punt achter zijn carrière had moeten zetten door hartritmestoornissen.

VRT ???media.video.type.mz_vod???

2012: Niels Albert verovert tweede wereldtitel

Niels Albert pakte op het WK in 2012 uit met zijn vaste recept: vroeg aanvallen, een hoog tempo vasthouden en zo de voorsprong elke ronde uitbouwen. De indrukwekkende solo leverde hem een tweede wereldtitel op, maar ook een duin: de Niels Albert duin.

VRT ???media.video.type.mz_vod???

2011: Nys wint tumultueuze sprint van Pauwels

In de Duinencross van 2011 weigerde Kevin Pauwels te plooien bij de prikjes van Nys. In de sprint was Nys net iets sneller, al week hij af van zijn lijn. Pauwels diende nog een klacht in, maar die werd verworpen.

VRT ???media.video.type.mz_vod???

2009: Stybar haalt het in een sprint... met vijf

Zdenek Stybar had een begenadigd seizoen in 2009. Op alle terreinen toonde hij zijn klasse: na zeges in Hamme-Zogge en Hasselt, kon hij het ook in het zand van Koksijde. Al had hij wel een sprint nodig tegen Nys, Vantornout, Mourey en Albert.

VRT ???media.video.type.mz_vod???

2004: Vervecken is de koning van het zand

Het gloednieuwe Fidea-team moest in 2004 even wachten op een eerste grote overwinning, maar Erwin Vervecken was de verlosser. In Koksijde, waar hij al drie keer had gewonnen, klopte hij Nys en Ben Berden in de sprint.

VRT ???media.video.type.mz_vod???

1998: Mario De Clercq doet regenboogtrui alle eer aan

Wereldkampioen Mario De Clercq demonstreerde in 1998 in het zand van Koksijde. Hij schudde Bart Wellens en Adrie van der Poel af en had meer dan twintig seconden voorsprong aan de streep.

VRT ???media.video.type.mz_vod???

1996: Van der Poel maakt het af met leeglopende band

In de winter van 1996 stond er geen maat op de Nederlanders: Richard Groenendaal en Adrie van der Poel verdeelden de prijzen onder elkaar. In Koksijde was de kloof van Van der Poel op Vervecken groot genoeg om zelfs met een leegloper te finishen.

VRT ???media.video.type.mz_vod???

1994: Herygers met de fameuze schouderklop voor Groenendaal

Richard Groenendaal heeft zijn zinnen gezet op een eerste wereldtitel en lijkt solo de streep te halen. Maar Paul Herygers rijdt zich de ziel uit het lijf om de Nederlander nog te grazen te nemen. Met een symbolische schouderklop velt hij het lot van Groenendaal.

VRT ???media.video.type.mz_vod???

1989: Sneeuw en mist kunnen De Bie niet tegenhouden

IJzige wintertaferelen in Koksijde in 1989. Geen probleem voor wereldkampioen Danny De Bie, die soleerde naar de overwinning voor Frank Van Brakel en Guy Van Dijck.

VRT ???media.video.type.mz_vod???