Aerts: "Ik zet mezelf zondag niet meteen na Van Aert"

do 11/01/2018 - 20:00 Voor zowat elke crossliefhebber is Wout van Aert de topfavoriet voor het BK van zondag in Koksijde. Wordt Toon Aerts zijn grootste uitdager? "Wout zal goed zijn, maar een kampioenschap moet nog altijd gereden worden."

"Ik ben wel tevreden over mijn seizoen"

"Ik ben eigenlijk wel tevreden over mijn seizoen", vertelt Toon Aerts (24) aan Sporza. "Ik stond tot dusver toch al 14 keer op het podium."

Aerts won één keer, in Niel, en verzamelde dus vooral tweede en derde plaatsen. "Daar heb ik het altijd van moeten hebben."

"Bij de beloften heb ik zelfs niets gewonnen. Die twee groten (Van Aert en Van der Poel) zijn altijd beter geweest dan ik."

"Maar ik heb me dit seizoen toch eens tussen hen kunnen zetten. Dat is voor mij bijna evenveel waard als een overwinning."

"Het BK-parcours is misschien niet perfect voor mij"

Zondag volgt het BK. "Het is duidelijk dat Wout erbovenuit steekt. Hij zal goed zijn, maar een kampioenschap moet nog altijd gereden worden", meent Toon Aerts.

"Of ik de vaste nummer twee ben? Neen, dat denk ik niet. Als we naar het hele seizoen kijken, dan kan ik zeggen dat ik na Mathieu en Wout de meest vaste waarde op 3 ben. Maar ook Sweeck en Van der Haar horen daarbij."

In de WB-cross in Koksijde werd Aerts eind oktober 11e. "Dat was mijn slechtste uitslag van het seizoen. Ik hoop dat dat geen repetitie was. Het parcours is misschien niet perfect voor mij. Ik zet mezelf zondag dus niet meteen na Wout."

Het ideale scenario

"Ik heb al twee keer het BK bij de profs gereden. In die wedstrijden kwamen renners naar voren die ik voor de rest van het seizoen niet vaak in mijn buurt had gezien. Ik mag dat niet in mijn hoofd steken en ik moet mijn eigen ding blijven doen", vervolgt Toon Aerts.

"Wat het ideale scenario is? Wout van Aert rijdt niet weg in de eerste ronde, Laurens Sweeck heeft een mindere zandtechniek dan in andere crossen en ik heb zelf een hele goeie dag. Als iemand anders wint, dan zou het jammer zijn als dat door een offday van Wout komt."

VRT ???media.video.type.mz_vod???