Herygers en Wuyts: "Van Aert heeft er toch 5 procent bij gelapt"

ma 09/10/2017 - 06:20 Het veldritseizoen is 4 weken oud. Onze commentatoren maken een eerste tussenbalans van zaken op. "Met 6 op 7 is Van der Poel de grote man van de beginnende herfst", vindt Michel Wuyts. "Van Aert is terug", merkt Paul Herygers op.

"Van Aert heeft Van der Poel een keer laten piepen"

Met de Grote Prijs Mario De Clercq is gisteren na de Wereldbeker en de Superprestige ook de DVV-Trofee op gang geschoten. Lars van der Haar maakte gretig gebruik van de rivaliteit tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert.

Michel Wuyts: "We zijn begonnen aan de dubbel bezette weekends. Dan lijkt het me logisch dat we een bredere spreidstand krijgen. Met 6 op 7 is Van der Poel de grote man van de beginnende herfst. Dat is indrukwekkend. Die dubbele bezetting gaat dat veranderen."

Paul Herygers: "Er gaan er nog meer uit hun hok komen en profiteren van de rivaliteit. Toon Aerts gaat daar nog eens de vruchten van plukken."

Wuyts: "Is Van Aert het beu om als wereldkampioen telkens iemand anders over de streep te zien rijden?"

Herygers: "Een 6-0 begint te wringen, wees daar maar zeker van, maar Van Aert is terug. Hij heeft alle achterstand weggewerkt."

Wuyts: "Hij heeft moed getankt in Ronse. De komende weken zal hij zijn kracht nog beter kwijt kunnen."

Herygers: "Bergop heeft hij Mathieu van der Poel al een keer laten piepen. Als hij nog een halve procent beter was, was de buit al binnen."

"Hij heeft er 5 procent bijgelapt"

Wuyts: "Iedereen ging ervan uit dat Van der Poel op zijn elan zou voortgaan en 7 op 7 zou boeken. Dat is dan wel even anders uitgedraaid. Dat heeft vooral te maken met de stijging in de curve van Van Aert, die op een parcours waar hij zijn vermogen kwijt kan, zijn tegenstander pijn gedaan heeft."

Herygers: "Ik denk dat Wout van Aert er 5 procent bijgelapt heeft. Deze piek had ik niet zien aankomen. Hij speelde weer mee tot diep in de finale. Daar zal iedereen content mee zijn, denk ik."

Wuyts: "Het hangt ervan af waar u van houdt. Houdt u van spektakel? Van spankracht? Van rivaliteit? Dan heeft u daar in Ronse een kabinetstuk van gezien."

Herygers: "Van der Haar wint dankzij de rivaliteit tussen Van Aert en Van der Poel. Ik wil geen afbreuk doen aan de overwining van Van der Haar, maar Van Aert en Van der Poel hadden allebei kunnen winnen in Ronse. Dat zal Van der Haar ook beamen."

Wuyts: "We hadden zoveel aandacht voor de prachtige dans tussen de twee dat we Van der Haar over het hoofd zagen. Hij koos zijn moment ideaal uit."

Herygers: "Perfect, daar moet je hem de hoogste quotering voor geven. Zijn timing kon niet beter. Het leek alsof hij de gedachten van de twee kon lezen."

"Ik zie ze niet stilvallen. Echt niet"

Wuyts: "Er is nog een onbekende factor voor mij. We zitten met een generatie renners die ook in de zomer vol voor winst gaan. Overal waar Van Aert en Van der Poel mee aan de start komen, bepalen ze de wedstrijd."

Herygers: "Als Lars van der Haar zich tot wereldkampioen kroont, zullen ze vaststellen dat ze die wedstrijden moeten schrappen. Ze hebben veel marge, maar als er eentje echt piekt, kunnen ze het zitten hebben."

Wuyts: "Wordt het weer een verhaal van kracht versus techniek?"

Herygers: "Daar ben ik zeker van. Je mag de techniek van Van Aert niet onderschatten, maar als er spekgladde bochten of gevaarlijke balken liggen, is Van der Poel in het voordeel."

Wuyts: "De conclusie: Van der Poel uiteraard op 1, maar Van Aert sluipt dichterbij. Dat gaat nog meer spektakelcrossen opleveren. En daarachter hebben we een kleine waaier van renners met een motor en afwerkersinstinct zoals Van der Haar, Sweeck en Aerts."

Herygers: "Zij zitten klaar, maar ik zie de twee niet stilvallen. Echt niet."