Wuyts: "Een van de meest sensationele dagen in mijn carrière"

ma 01/02/2016 - 06:23 Over het wereldkampioenschap veldrijden in Zolder zal nog veel nagekaart worden. Michel Wuyts geeft in zijn analyse een eerste voorzet. De Sporza-commentator fileert de prestaties van Van Aert, Nys en Iserbyt en heeft het uiteraard ook over de technologische fraude bij Femke Van den Driessche.

Over de Belgische wereldtitels: "Sensationele dag in mijn carrière"

Michel Wuyts: "Ik ben nog altijd verbouwereerd. Gisteren was wellicht een van de meest sensationele en emotionele dagen in mijn carrière, bij de beloften en bij de profs."

"Je krijgt een scenario voorgeschoteld dat je onmogelijk kunt bedenken, vol onverwachte wendingen. We waren twee keer de titel kwijt, maar onze man gaat dan toch nog met de trui lopen. Dat is een enorme opluchting."

"Ik wil voor de komende jaren nu al tekenen voor een gelijkaardig scenario met een gelijkaardige afloop. We mogen op een WK chauvinistisch zijn."

VRT vod

Over de inhaalrace van Wout van Aert: "Ik doe mijn hoed er voor af"

Michel Wuyts: "Ja, die inhaalrace is toch wel uitzonderlijk. Vergelijk het met die van Van der Poel, die wel breekt na dat euvel."

"Je moet dat zien met die immense druk in het achterhoofd. Wout moest een gat dichten op Lars van der Haar, toch ook een favoriet. Dat lukt hem en daar doe ik mijn hoed voor af."

VRT vod

Over Sven Nys: "Terugblikken in dankbaarheid"

Michel Wuyts: "Het is grote klasse dat Nys zoiets nog kan opbrengen in zijn 18e WK. Hij heeft me toevertrouwd dat hij op een bepaald moment zelfs nog aan winst heeft gedacht."

"Nys is 39. Als er al twijfel is over wie de grootste is, laat er dan geen twijfel over bestaan: Nys heeft de langste en grootste carrière neergezet. Niemand komt in zijn buurt."

"Ik ken ook geen andere crosser die is uitgeroepen tot Sportpersoonlijkheid en Sportman van het Jaar. Dat heeft hij wel gedaan. We gaan hem missen en dan kunnen we alleen maar in dankbaarheid terugblikken."

VRT vod

Over Eli Iserbyt: "Hij heeft het allemaal"

Michel Wuyts: "Iserbyt is een groot talent, vooral omdat hij een eerstejaarsbelofte is. Als 18-jarige moet hij optornen tegen mannen van 21 en 22 jaar."

"Nu is het wel zo dat die klasse wat afgeroomd is, maar als 18-jarige bij je eerste poging meteen het WK bij de beloften winnen, dat voorspelt alleen maar goeds."

"Komt er nog eens bij dat Iserbyt rechten studeert, een paar geslaagde examens heeft afgelegd en volgende week weer voor een examen staat. Het is een jongen die het allemaal heeft. En ook dat WK was beklijvend. Wat daar gebeurd is in de laatste ronde is onwaarschijnlijk."

VRT vod

Over Femke Van den Driessche: "Ergerlijk en verwerpelijk"

Michel Wuyts: "Mijn mening? Ik vind het ergerlijk en verwerpelijk. Als je dit laat doorgaan, dan betekent dat zonder meer het einde van de sport. Dat frauduleuze aspect is zo gigantisch dat het enorm veel pijn doet."

"Wat mij betreft, is het ook een bewijs dat het al wat langer doorgedrongen is in het peloton. Een van de producenten van zo'n tuig verkoopt 2.000 exemplaren per jaar. Daar gaan er heel veel van naar de recreanten, maar ook naar de profwereld."

"Godzijdank is er een systeem dat dat kan detecteren. Dat systeem zal ook meer gebruikt worden, want men heeft mij verteld dat ook in wielerwedstrijden een UCI-commissaris met die applicatie naast het peloton zal kunnen rijden. Mannen met een motor zullen er zo uitgehaald worden. Dat is hoopgevend, maar we zullen die strijd moeten blijven voeren."

VRT vod

Over mechanische fraude: "Werpt een slagschaduw op deze sport"

Michel Wuyts: "Het is een nieuw probleem en het werpt een slagschaduw op onze sport. Ik voel het aan alsof we weer een paar stappen moeten terugzetten om te herbeginnen. Met de dopingbestrijding hadden we toch al een hele weg afgelegd."

"Je kunt er ook van op aan dat de technologische vooruitgang niet stopt, dat dat nog meer geraffineerd zal worden. Het is een nieuwe strijd waar wellicht geen einde aan komt."

"Zoals ook het gevecht tegen doping niet zal stoppen, zo krijg je nu een ander fenomeen waar een sport tegen beschermd moet worden. Anders gaat deze sport reddeloos verloren."

VRT vod