Van den Driessche in tranen: "Dat was niet mijn fiets"

zo 31/01/2016 - 12:15 Een heel erg geëmotioneerde Femke Van den Driessche heeft voor het eerst gereageerd op alle heisa nadat er gisteren in een van haar fietsen mechanische fraude werd vastgesteld. "Die fiets was niet van mij, ik zou nooit vals spelen", vertelt de veldrijdster.

Het nieuws sloeg gisteren in als een bom op het WK veldrijden in Zolder: in een fiets van belofte Femke Van den Driessche was bij een controle een motortje gevonden. "Maar het is niet mijn fiets. Er is een vergissing gebeurd", vertelt Van den Driessche met tranen in haar ogen.

"Na mijn kettingbreuk ben ik afgestapt en toen zeiden ze dat er iets mis was met mijn fiets. Ik wist niet wat er aan de hand was. Toen zag ik die fiets daar staan. Ik weet niet hoe die daar gekomen is, ik ben met mezelf bezig op zo'n dag."

"Die fiets is van een vriend van mij. Hij heeft hem na vorig seizoen van mij gekocht, het is identiek dezelfde fiets als waar ik mee rijd. Die vriend heeft het parcours verkend met mijn broer en had de fiets tegen de vrachtwagen gezet. Een van mijn mecaniciens moet gedacht hebben dat het mijn fiets was en heeft die schoongemaakt en meegenomen."

"Die jongen gaat soms trainen met mij of met mijn broers, maar ik heb nooit geweten dat er een motortje in die fiets zat. Dat heeft hij mij nooit verteld. Het is allemaal een vergissing en ik ben heel hard geschrokken. Ik voel mij heel slecht", zegt Van den Driessche stilletjes.

"Denk dat carrière voorbij is, maar hoop op tweede kans"

Femke Van den Driessche beseft wel dat de feiten niet in haar voordeel spreken. "Het is niet leuk als je zo beschuldigd wordt. Maar ik zou nooit vals spelen. Ik fiets heel graag en ik hou van mijn sport, maar ik besef dat ik met een zeer groot probleem zit nu", zegt ze.

Bondscoach Rudy De Bie was gisteren al erg scherp voor Van den Driessche. "Mijn relatie met haar is voorbij", luidde het. Van den Driessche betreurt dat: "Ik vind het jammer dat hij meteen oordeelt. Ik heb de tijd niet gehad om met hem te praten. Dat is erg moeilijk."

"Dit is allemaal heel zwaar. Ik doe heel veel voor mijn sport. Ik heb altijd gepiekt naar de kampioenschappen, ik heb er echt voor geleefd. Nu denk ik dat mijn carrière voorbij is, al hoop ik op een tweede kans. Ik ben niet bang van alle onderzoeken."

Van den Driessche houdt haar onschuld staande: "Ik vind dit zo erg. Ik heb er echt niks mee te maken. De fiets waar ik mee koerste, daar zat niks in. Ik heb niks verkeerds gedaan. Als ik al zo'n fiets zou gebruiken, dan had ik wel een constanter seizoen gehad."

Wat brengt de toekomst voor Van den Driessche? "De UCI heeft ons verteld dat ze de zaak zullen onderzoeken en dat we moeten afwachten. Fietsen? Momenteel heb ik geen zin om te crossen."