Nys: "Iets waar lachwekkend over werd gedaan, is nu realiteit"

za 30/01/2016 - 20:20 Daags voor zijn laatste WK is ook Sven Nys stevig geschrokken van de mechanische fraude bij Femke Van den Driessche. "Voor de sport is het een pijnlijke zaak dat we in deze fase zijn beland", zegt Nys.

"Ik ben heel hard geschrokken", vertelt Sven Nys aan Sporza. "Iets waar we allemaal lachwekkend over hebben gedaan sinds het incident tijdens de Ronde van Vlaanderen van 2010 (waar Fabian Cancellara in verband werd gebracht met mechanische fraude), is plotseling realiteit."

De federatie heeft zich niets te verwijten. Een individu heeft dit gedaan, op 19-jarige leeftijd. Hoe haal je dat in je hoofd. Ze moet geholpen zijn. Zo'n meisje beslist dat niet plotseling zelf.

"Voor de sport is het een heel pijnlijke zaak dat we in deze fase zijn beland. De federatie heeft zich niets te verwijten. Een individu heeft dit gedaan, op 19-jarige leeftijd. Hoe haal je dat in je hoofd?"

"Ze moet geholpen zijn. Zo'n meisje beslist dat niet plotseling zelf. Het is een spijtige zaak, die goed onderzocht moet worden."

"Het is een klap voor de wielersport in het algemeen, want dit heeft niet echt met veldrijden te maken. We zullen hier de komende jaren meer en meer op moeten controleren."

"De tijd staat niet stil. Dat is zo in het bedrijfsleven en in de maatschappij, maar blijkbaar ook in de sport. Het is hard, maar het is zo."