UCI betrapt veldrijdster Femke Van den Driessche op "mechanische fraude"

za 30/01/2016 - 17:24 Opschudding op het WK veldrijden in Zolder: in de fiets van belofte Femke Van den Driessche heeft de UCI iets verdachts gevonden. Uitgerekend op dit WK speurt de UCI met nieuwe technologie naar motortjes in de fietsen. "Onze commissarissen hebben mechanische fraude vastgesteld", zegt UCI-coördinator Peter Van den Abeele.

De UCI laat in een persbericht weten dat een fiets van een van de deelneemsters aan het WK bij de beloften na een controle verder onderzocht zal worden.

De UCI meldt dat het niet om een medaillewinnares gaat en de Belgische Wielerbond heeft Sporza bevestigd dat het om de fiets van Femke Van den Driessche gaat.

Femke Van den Driessche was als topfavoriete gestart bij de vrouwen beloften, maar de Europese kampioene ging bij de start volledig de mist in.

Vlak voor het ingaan van de slotronde kampte Van den Driessche met mechanische pech en kwam ze te voet over de finishlijn. Onze landgenote lag toen in elfde positie, een minuut later stapte Van den Driessche ontgoocheld uit de race.

Uitgerekend op dit WK zet de UCI nieuwe technologie in om te zoeken naar mechanische doping. "Er is geen specifieke aanwijzing van misbruik. Het is gewoon een ideaal moment om dat systeem eens uit te testen", liet UCI-coördinator Peter Van den Abeele eerder weten aan Het Laatste Nieuws.

KBWB: "UCI zal later meer uitleg geven"

De Belgische Wielerbond heeft heel kort gereageerd op het geval van mechanische fraude. "De UCI heeft technologische fraude vastgesteld en wij kunnen bevestigen dat het om de fiets van Femke Van den Driessche gaat. De UCI zal later meer uitleg geven", was de zeer korte uitleg van de KBWB.

Van den Abeele: "Was vrij snel duidelijk dat er iets aan de hand was"

Sporza had met UCI-coördinator Peter Van den Abeele een gesprek over het onderzoek. "Onze commissarissen voeren controles uit bij de start en tijdens de wedstrijd in de materiaalpost en zij hebben mechanische fraude vastgesteld", klinkt het.

Er is ook een positieve kant aan dit verhaal: de technologie staat meer op punt. Het was vrij snel duidelijk dat er iets aan de hand was en dat is geruststellend.

"Ook voor de UCI is het de eerste keer dat technologische fraude wordt vastgesteld en ook voor ons is dat een domper. De meeste mensen zijn verbouwereerd. We zijn er niet goed van."

"Of dit een gerichte controle was? We controleren al een tijdje op de wereldkampioenschappen. De laatste jaren was er ook heisa en hebben we onze technologie aangepast."

"De mensen van de UCI-materiaalcommissie waren hier met man en macht aanwezig, met efficiënte apparatuur."

"Er is ook een positieve kant aan dit verhaal: de technologie staat meer op punt. Het was vrij snel duidelijk dat er iets aan de hand was en dat is geruststellend."

Vos: "Hopelijk is het een alleenstaand geval"

"Ik begrijp er niks van", reageert zevenvoudig wereldkampioen Marianne Vos bij Sporza. "Ik heb nooit gedacht dat het rondom mij zou gebeuren en ik heb het nooit gezien. Het lijkt me gewoon niet aan de orde."

"Je moet je afvragen of het de keuze van de renster was. Er moet iemand anders mee te maken hebben, iemand van haar entourage. Hopelijk is het een alleenstaand geval. Ik vind het heel erg."

Ploeg van Van den Driessche distantieert zich

Kleur Op Maat - Nodrugs, de sponsors van Femke Van den Driessche, willen zich distantiëren van de mechanische fraude. "Wij zijn als team in de eerste plaats slachtoffer", klinkt het.

"Wij willen als team jonge rensters alle kansen bieden om op een sportieve manier te proeven van topsport. Wij wachten verdere berichtgeving af en zullen dan gepaste maatregelen treffen."

Tweets: