Sven Nys: "Er is maar een weg: eten, trainen en slapen"

di 26/01/2016 - 12:02 Zowel voor de fans als voor de renners is Sven Nys (39) de beste veldrijder aller tijden. "Ik zit het langst in het peloton", weet hij ook. Zijn eerste wereldtitel in Sankt Wendel vindt Nys niet het meest spectaculaire WK-moment. "Doe mij Paul Herygers maar."

"Dwing respect af"

De resultaten van onze veldritenquête zijn duidelijk: zowel bij de fans als bij het publiek staat Sven Nys op 1.

Sven Nys: "Ik zit het langst in peloton. Dat brengt veel supporters en veel emoties met zich mee, zowel positief als negatief."

"Blijkbaar appreciëren veel mensen mijn aanpak en de manier waarop ik mijn prestaties geleverd heb. Dat dwingt respect af."

Een grote meerderheid van de veldrijders juicht het toe dat Nys, als ploegleider, in het veldrijden blijft. "Dat vind ik heel fijn. Met de meeste renners heb ik ook een goede band."

"Ik heb nauwelijks akkefietjes gehad met iemand. En anders hebben we het achteraf goed uitgepraat. Ik kan met iedereen door een deur."

"Lief snoetje"

Kevin Pauwels en Tom Meeusen vallen het best in de smaak. "Dan hebben zij het aardigste karakter of een lief snoetje", lacht Sven Nys. "Ik gun het ze van harte."

2005: Sven Nys kroont zich een eerste keer tot wereldkampioen

Bij het publiek krijgt de wereldtitel van Nys in 2005 (video) de voorkeur op het schouderklopje van Paul Herygers. "Dat vind vreemd", antwoordt Sven Nys. "Sankt Wendel was een belangrijk moment in carrière. Met die eerste wereldtitel viel er veel druk van mijn schouders."

"Maar ik heb zelf spectaculairdere momenten meegemaakt in de geschiedenis van het WK. Die overwinning van Paul Herygers steekt er voor mij bovenuit."

VRT vod
vod

"Eten, trainen en slapen"

44 procent van de renners denkt dat hij het professioneler kan aanpakken, vooral op het vlak van voeding en training. "Ik heb de afgelopen jaren veel gezien", antwoordt topprof Sven Nys diplomatisch.

Je ziet nu al dat de jongere generatie begint over te nemen. Dat heeft met professionele aanpak te maken.
Sven Nys

"De jonge generatie, de prille twintigers, werken heel goed en professioneel. De generatie ertussen heeft toch wel enkele procenten laten liggen. Dat breekt hen zuur op."

"Je ziet nu al dat de jongere generatie begint over te nemen. Dat heeft met professionele aanpak te maken."

"Ik ga er geen namen op kleven, maar met wat meer karakter had hun carrière er anders kunnen uitzien. Er is maar een weg: eten, trainen en slapen. Op dat vlak kan ik me niks verwijten. Ik heb er 100 procent voor geleefd."

De beste aller tijden? Sven Nys!

VRT vod