De Bie: "Met een Nys in vorm weet je nooit, maar Van Aert is dé man bij ons"

ma 18/01/2016 - 17:23 Bondscoach Rudy De Bie heeft bij Sporza meer uitleg gegeven over zijn selectie voor het WK veldrijden in Zolder (31/01). "Het verloop van de wedstrijd zal bepalen door wie en waar er moet gewerkt worden, maar Wout van Aert is dé man van onze ploeg."

De Bie opteerde voor een Belgische selectie met Tom Meeusen, Sven Nys, Kevin Pauwels, Laurens Sweeck, Wout van Aert en Michael Vanthourenhout. Tim Merlier is eerste reserve en mag enkel naar Zolder als zijn ploegmaat Van Aert de Wereldbeker wint.

"Toch heeft Wout er niet op aangedrongen om Tim mee te nemen naar het WK. De renners weten dat ze dat niet moeten doen bij mij. Ik probeer alle wedstrijden objectief te evalueren en ik ken de kwaliteiten van de renners", aldus bondscoach De Bie.

"Zo schat ik Michael Vanthourenhout (foto) bijvoorbeeld heel hoog in. Hij deed het heel goed in een aantal wedstrijden en staat gekend als een kampioenschapsrenner. Hij kan heel goed pieken naar bepaalde periodes en zal nuttig zijn voor de ploeg."

"De keuze voor Tim Merlier als eerste reserve was niet gemakkelijk, maar ik heb mezelf afgevraagd wie wat kan in de aanvangsfase van de wedstrijd. Onze kopmannen moet in een goede positie gebracht worden en daarom kies ik voor Merlier omdat hij heel goede openingsronden in de benen heeft. Hij moet Van Aert in het zog van de Nederlanders het veld in sturen."

"Mijn renners moeten in de eerste plaats maken dat ze er vooraan nog bij zijn"

Wout van Aert lijkt als kopman uitgespeeld te worden in Zolder. Is hij voor De Bie ook het speerpunt van de ploeg? "Ja, absoluut. Van Aert wordt naar voren geschoven als dé man die het Nederlandse blok van Mathieu van der Poel en Lars van der Haar moet ontwrichten."

Dat Sven Nys aangeeft dat we alles op Van Aert moeten zetten, geeft wel veel rust. Toch mag Pauwels ook zeker zijn kans gaan.

"Ik hoop ook op een goede Kevin Pauwels. In de Wereldbeker van Zolder liet hij mooie dingen zien en ik hoop dat hij dezelfde benen heeft tijdens het wereldkampioenschap."

"Het verloop van de wedstrijd bepaalt waar en door wie er moet gewerkt worden. Dat Sven Nys aangeeft dat we alles op Van Aert moeten zetten, geeft wel veel rust. Toch mag Pauwels ook zeker zijn kans gaan."

"Veldrijden blijft een individuele sport. Mijn renners moeten in de eerste plaats maken dat ze er vooraan nog bij zijn en dan maken ze onderling maar uit wat er nog moet of kan gebeuren."

Rudy De Bie over...

  • ... Sven Nys: "Hij liet al in een paar wedstrijden zien dat hij zeker nog mee kan doen voor de overwinning. Als de wedstrijd in de eerste ronde ontploft, dan wordt het moeilijk. Maar met een Sven Nys in goede doen, weet je nooit."
  • ... Klaas Vantornout: "Het is altijd pijnlijk als je iemand moet ontgoochelen. Ik ken Klaas al lang en hij heeft veel medailles verzameld voor de federatie. Ik heb hem persoonlijk op de hoogte gebracht en dat was niet gemakkelijk. Het was door omstandigheden niet zijn seizoen. Soms was er een opflakkering, maar dan kwam meteen een terugval."
  • ... Lars van der Haar: "Ik denk dat hij zeker droomt van een wereldtitel bij de profs. Hij heeft er zeker de kwaliteiten voor en dat zou voor rare situaties kunnen zorgen in Zolder."
  • ... Mathieu van der Poel: "Hij blijft de meest frisse. In het verleden is al meermaals gebleken dat frisse renners meer kans maken op de wereldtitel. Uiteindelijk zal de conditie van de dag toch een belangrijke rol spelen. Hopelijk zien we een spannende finale."