De negen van Nys: volgt zondag de tiende Belgische titel?

do 07/01/2016 - 10:00 Sven Nys krijgt zondag in Lille zijn laatste kans om het record van Roland Liboton met 10 Belgische titels te evenaren. Herbeleef hier hoe Nys al 9 keer de Belgische trui kon vervoeren.

2000: Gent

Thriller met Vervecken

Gent is de plaats waar Sven Nys zijn eerste Belgische titel bij de profs verovert. Op het lastige parcours in de Blaarmeersen rekent Nys af met Erwin Vervecken, die Nys de titel wel niet cadeau geeft. Pas in de slotronde schudt "jonkie" Nys zijn metgezel definitief af na een ware thriller en een val van Vervecken.

VRT vod

2003: Wielsbeke

Berden gooit olie op het vuur: "Hebben over geld gesproken"

Na twee titels voor Mario De Clercq kroont Nys zich in Wielsbeke weer tot Belgisch kampioen. Na een spannende strijd moet Ben Berden het onderspit delven: net voor de laatste rechte lijn verschalkt Nys zijn opponent in de laatste grasstrook na een fatale slipper.

Meteen na de aankomst dropt Berden een bommetje. "Er is zeker over geld gesproken", zegt Berden, die insinueert dat Nys zijn titel gekocht heeft. Daags na het BK is er in Otegem dan ook maar één gespreksonderwerp (zie video hieronder).

VRT vod

2005: Wachtebeke

Indrukwekkende onemanshow

Nys verovert bijna altijd de Belgische titel na een prangend duel met een van zijn uitdagers, maar in 2005 serveert hij zijn fans in Wachtebeke een onemanshow. Na een verbluffende solo triomfeert Nys, die de zilveren Vannoppen op net geen minuut fietst.

VRT vod

2006: Tervuren

Ploegmaats Vervecken en Wellens delven het onderspit

In 2006 is de omloop in Tervuren dan weer de speeltuin van Nys, die er zijn titel verlengt. Ploegmaats Vervecken en Wellens moeten vrede nemen met het eremetaal.

VRT vod

2008: Hofstade

Rugnummer 5 levert 5e titel op

Na een jaartje Wellens verovert Nys begin 2008 weer de Belgische titel. De wedstrijd in Hofstade krijgt opnieuw een zeer spannende ontknoping: Nys weet perfect waar hij wil toeslaan en schudt de betere loper Wellens af in de slotronde. Met het rugnummer 5 verovert Nys er zijn 5e driekleur.

VRT vod

2009: Ruddervoorde

Weer succes op West-Vlaamse bodem

In 2009 juicht Sven Nys opnieuw op West-Vlaamse bodem. Nys moet tot het uiterste gaan om Niels Albert, de coming man, van de driekleur te houden.

VRT vod

2010: Oostmalle

Omstreden koers van Albert

In 2010 vervolledigt Nys zijn hattrick. Een duel tussen wereldkampioen Albert en Nys lijkt het meest waarschijnlijke scenario op een harde en glibberige ondergrond. Dat duel komt er uiteindelijk niet, want Albert wordt van de fiets getrokken door een supporter. Nys begint aan de laatste ronde met een voorgift van 5 seconden en houdt stand.

VRT vod

2012: Hooglede-Gits

Albert bijt zijn tanden weer stuk op Nys

Hooglede-Gits vormt het decor voor een 8e triomf van Nys. Albert is opnieuw de voornaamste uitdager van Nys, maar eindigt toch op ruime achterstand.

VRT vod

2014: Waregem

Oppermachtige Nys verovert zijn 9e trui

In Waregem verovert Nys zijn 9e en voorlopig laatste Belgische titel. In zijn wereldkampioenentrui toont Nys zijn klasse in de zandbak. Niels Albert stapelt de fouten op en geeft zelfs op, net als Klaas Vantornout. Nys is oppermachtig: niets of niemand kan hem tegenhouden van een nieuwe triomf.

VRT vod