WK veldrijden 2013

junioren Mathieu van der Poel (Ned) verslag
vrouwen Marianne Vos (Ned) verslag
beloften Mike Teunissen (Ned) verslag
mannen Sven Nys verslag

Niels Albert won het WK volgens zijn vast recept: hij trok vroeg in de aanval, legde de tegenstand een hoog tempo op en zo bouwde hij zijn voorsprong ronde per ronde uit.

Belga

De kopman van de BKCP-ploeg maakte het verschil in de eerste ronde in de "Herygers Duin". Hij duldde nog even Stybar in zijn buurt, maar daarna ging de turbo aan.

In de tweede ronde zette Pauwels de achtervolging in. De wereldbekerwinnaar kwam tot op een handvol seconden van Albert, maar kreeg de kloof niet dicht.

Albert bleef tempo rijden. In de vierde ronde dubbelde hij een eerste renner. In de achtervolging kreeg Pauwels het gezelschap van Nys. Zij volgden op meer dan een halve minuut van leider Albert.

Nys zakt helemaal weg in de slotfase

Albert bleef door het zand klieven als een mes door zachte boter en hij hield ook op de tussenstukken een moordend tempo aan. Nys en Pauwels beten hun tanden stuk op de wereldkampioen van 2009.

PhotoNews

Achter Pauwels en Nys vormden Peeters, Meeusen, Aernouts en Vantornout een groep. De zeven Belgen reden op de eerste zeven plaatsen. Geen spoor van titelverdediger Stybar in het zand. De Tsjech probeerde Albert in de openingsfase te volgen, maar blies zijn motor op. In de tweede ronde zakte hij helemaal weg.

Terwijl een indrukwekkende Albert naar zijn tweede wereldtitel stormde, bracht Peeters de andere Belgen weer bij mekaar. De zes andere Belgen mochten onder elkaar uitmaken wie met Albert op het podium mocht.

Nys zat door zijn beste krachten heen, viel terug en werd zevende en de laatste Belg. In de slotronde stak Meeusen een hand uit naar zilver, maar Peeters had nog een versnelling in huis. Pauwels reed net als vorig jaar naar het brons.

Albert: "Ik heb alles of niks gespeeld"

Niels Albert heeft zijn seizoen gered met de wereldtitel. Hij was een maand out met een polsblessure. "Nu is mijn seizoen dik geslaagd", reageert Albert.

Belga

"Ik heb alles of niks gespeeld. Het is alles geworden. Ik had een zeer goede dag. Mijn start was perfect. Ik weet dat ik zo snel kan starten,als ik mij concentreer."

"Ik wist dat het zwaar zou worden in het zand. Als je alleen rijdt, kun je zelf je spoor kiezen. Stybar? Die heb ik enkele seconden gezien in de eerste ronde."

"Dit zal ik niet snel evenaren. Het is de grootste overwinning van mijn carrière. Na mijn blessure in Spanje heb ik uren op het strand doorgebracht. Ik draaide de hele tijd rond stoelen. Ik had toen maar één doel: alleen ik zou wereldkampioen worden."

Uitslag WK veldrijden 2012

1. Niels Albert in 1u06'07"
2. Rob Peeters op 24"
3. Kevin Pauwels 30"
4. Tom Meeusen 34"
5. Bart Aernouts 35"
6. Klaas Vantornout 1'09"
7. Sven Nys 1'11"
8. Radomir Simunek (Tsj) 2'15"
9. Philipp Walsleben (Dui) 2'24"
10. Simon Zahner (Zwi) 2'31"
11. Steve Chainel (Fra) 2'37"
12. Francis Mourey (Fra) 2'48"
13. Zdenek Stybar (Tsj) 3'17"
14. Aurélien Duval (Fra) 3'41"
15. Niels Wubben (Ned) z.t.