"Een premie van 1.000 euro voor een wereldtitel in de ploegkoers? Belachelijk!"

wo 19/04/2017 - 22:06 Jolien D'hoore werd met Lotte Kopecky afgelopen weekend wereldkampioen in de ploegkoers. Echt rijk werd het Belgische duo wel niet van die topprestatie. Het panel van Extra Time Koers hekelde de lage premie van de Belgische Wielerbond.

"Of ik met een premie van 1.000 euro zou kunnen leven? Neen, dat is belachelijk", wond Jan Bakelants er geen doekjes om. "Maar dat bedrag is beter dan niets", repliceerde Jolien D'hoore, die voor haar wereldtitel slechts 1.000 euro kreeg van de KBWB.

"Je kunt ook een sterk statement maken en zeggen: niet met mij. Dat ze je dan niets geven? Dan heb je toch veel kabaal gemaakt en dan zal er misschien meer bewegen dan wanneer je die 1.000 euro gewoon op zak steekt", zei Jan Bakelants nog.

Ook Sven Nys zat aan tafel. Hoeveel levert een wereldtitel in het veld op? "Dat zal rond de 25.000 à 30.000 euro zijn. Maar ik durf me ook niet uit te spreken over de premie bij de dames. Dat zal ook iets minder zijn."

"Maar ik vind dat die premies in alle profdisciplines gelijk moeten zijn. Elke discipline heeft evenveel waarde."

"Als je iemand moet motiveren met 1.000 euro..."

Jolien D'hoore gaf nog mee dat de premie lager ligt omdat ploegkoers geen olympische discipline is.

"Over een paar maanden kan dat veranderen en als je dan volgend jaar naast de wereldtitel grijpt, dan sta je daar", wierp Jan Bakelants op.

"De KBWB heeft heel veel geïnvesteerd in een competitieve pisteploeg. Maar als je iemand moet motiveren met 1.000 euro..."

Jolien D'hoore: "We rijden op de piste omdat we het graag doen. Als de pistemannen rijk willen worden, moeten ze naar de cross gaan. Maar dat doen ze niet en dat zegt genoeg. Ik vind het ook te weinig geld, maar voorlopig kunnen we er niet veel aan doen."