Roger De Vlaeminck: "Jammer dat Yvoir niet in Vlaanderen ligt"

vr 12/01/2018 - 13:43 Het WK wielrennen van 2021 in Vlaanderen klinkt als muziek in de oren voor Roger De Vlaeminck, die zelf nooit wereldkampioen werd op de weg. In 1975 werd hij 2e in het Naamse Yvoir. "Als ik zelf een omloop ineen zou mogen knutselen, dan stak ik er de Edelare en de Volkegemberg in."

De 70-jarige Roger De Vlaeminck ziet de renners graag koersen op een "pittig en selectief parcours" waarop strijd wordt geleverd. De Vlaeminck won in zijn indrukwekkende carrière heel wat wedstrijden, maar wereldkampioen op de weg werd hij nooit. In 1975 kwam Le Gitan (de zigeuner) er het dichtste bij. Hij werd in het Naamse Yvoir 2e na de Nederlander Hennie Kuiper.

"Het is jammer dat Yvoir niet in Vlaanderen ligt, anders zou zich daar het ideale traject situeren voor het wereldkampioenschap. Ik werd er tweede en het parcours was selectief genoeg", zegt De Vlaeminck.

"Kasseizones vermijden, hellingen moeten er zeker in"

"Als ik zelf een omloop ineen zou mogen knutselen, dan stak ik er zeker de Edelare en de Volkegemberg in. Twee fikse kuitenbijters. De streek van Oudenaarde heeft nog wel enkele andere mooie zaken in petto. Hier in mijn streek, het Meetjesland, is het veel te vlak."

"Het wereldkampioenschap moet gereden worden op een selectief parcours, maar het moet ook veilig blijven. Daarom zou ik ook zware kasseizones proberen te vermijden."

"Hellingen moeten er zeker in. Het kan de charme van Vlaanderen alleen maar ten goede komen. Beklimmingen als de Kemmelberg zou ik dan weer niet aanspreken, dat is net iets te gevaarlijk denk ik. Het moet wel pittig zijn. Het betreft immers een wereldkampioenschap, er moet strijd geleverd worden. Met een hele bende starten en dan naar de eindmeet rijden om te spurten voor de regenboogtrui, het zou niet mooi zijn", concludeert De Vlaeminck.