Het WK-rapport van Bomans: 1 wereldtitel en controversiële keuzes

vr 12/02/2016 - 12:50 Carlo Bomans (52) nam tien jaar lang de Belgische selectie onder zijn vleugels. Van de krampen bij titelverdediger Tom Boonen, over de wereldtitel van Philippe Gilbert tot Bomans' uithaal naar de media in Richmond. Wij bundelden de tien WK-avonturen van ex-bondscoach Carlo Bomans.

De WK's met Bomans als bondscoach

  WK Winnaar Beste Belg
2006 Salzburg (Oos) Bettini (Ita) Boonen (9e)
2007 Stuttgart (Dui) Bettini (Ita) Gilbert (8e)
2008 Varese (Ita) Ballan (Ita) Nuyens (9e)
2009 Mendrisio (Zwi) Evans (Aus) Gilbert (6e)
2010 Geelong (Aus) Hushovd (Noo) Van Avermaet (5e)
2011 Kopenhagen (Den) Cavendish (GBr) Roelandts (5e)
2012 Valkenburg (Ned) Gilbert Gilbert (1e)
2013 Firenze (Ita) Costa (Por) Gilbert (9e)
2014 Ponferrada (Spa) Kwiatkowski (Pol) Van Avermaet (5e)
2015 Richmond (VS) Sagan (Svk) Gilbert (10e) 

Salzburg (2006): Bomans kan leven met Bettini

Carlo Bomans krijgt de profs in 2006 voor het eerst onder zijn hoede. De Belgen hebben met Tom Boonen de titelverdediger in hun ploeg, maar hollen in Salzburg vaak achter de feiten aan.

In een omvangrijke kopgroep hebben de Belgen met Van Goolen, Devolder en Gilbert drie pionnen, maar de Belgen voelen zich niet zegezeker. Bomans laat in de achtergrond Hoste en co het gat dichten, maar in de finale komt Boonen enkele mannetjes tekort.

In de slotkilometer laten de Italianen slim een gat vallen, Bettini profiteert na een meesterlijke sprint. "Maar ik had krampen en ik had niet meer de benen om te winnen", geeft een eerlijke Boonen toe. Hij wordt als beste Belg 9e.

"Als de titel niet naar een landgenoot zou gaan, dan mocht het van mij Bettini of Zabel zijn", zegt Carlo Bomans achteraf. Bettini vloerde Zabel op de streep.

PhotoNews ???media.video.type.mz_vod???

Stuttgart (2007): Belgen kunnen niet op tegen Bettini

Op Duitse bodem wil de Italiaanse selectie Paolo Bettini aan een tweede wereldtitel hebben. Het plan is duidelijk: de "Squadra" dropt het ene bommetje na het andere.

De Belgen, met onder meer Gilbert en Leukemans, koersen aandachtig, maar zijn in de finale van een lastig WK niet opgewassen tegen de stroomstoten van Bettini. Gilbert bolt als beste Belg op de 8e plaats over de streep.

PhotoNews ???media.video.type.mz_vod???

Varese (2008): Belgen balen na "misverstanden"

In Varese maakt het Italiaanse blok de WK-race weer bijzonder zwaar. De Belgen missen voortdurend de slag en moeten twee keer een scheve situatie in dienst van kopman Tom Boonen rechtzetten.

Iedereen kijkt naar kopman Bettini, maar hij stuurt zijn luitenanten Ballan, Cunego en Rebellin in de vuurlinie. Van Goolen, Nuyens en Gilbert sluiten aan, maar de andere favorieten laten zich in de luren leggen: Tom Boonen mag een tweede titel vergeten.

Uiteindelijk maakt Ballan het Italiaanse feestje compleet. Hij snelt met een aanval in de slotkilometers naar de regenboogtrui. Nuyens eindigt 9e.

Tom Boonen toont zich achteraf niet tevreden. "Iedereen poeft mee en dan kun je geen koers winnen. We hebben dom gereden in de finale", zegt Boonen. "Er zijn wat misverstanden gebeurd", reageert de bondscoach.

PhotoNews ???media.video.type.mz_vod???

Mendrisio (2009): tactiek van Belgen wordt niet beloond

Het koersverhaal oogt positief voor de Belgen: Van Avermaet, De Greef, De Waele en Boonen schuiven mee in een zeer omvangrijke kopgroep. En de Belgen doen vakkundig de deur dicht in het peloton.

Maar in de voorlaatste ronde ontploft het WK. De grote tenoren schuiven op en roeren zich. De Belgische hoop rust op de schouders van Gilbert, maar hij laat zich verrassen door een sluwe aanval van Evans, Rodriguez en Kolobnev. Evans snelt ook naar de trui, Gilbert wordt 6e.

PhotoNews ???media.video.type.mz_vod???

Geelong (2010): plaatste Gilbert zijn aanval te vroeg?

Het WK in Australië dreigt een absurd scenario te krijgen: het peloton laat zich bijna dubbelen door vijf vluchters, maar de Belgen nemen hun verantwoordelijkheid en redden het WK.

Ook op de lokale omloop tonen de Belgen zich ijzersterk. "O wat zijn we sterk", zegt Michel Wuyts. Van Avermaet en Leukemans zetten Gilbert in de laatste ronde perfect af, maar zijn aanval op de voorlaatste klim blijkt niet de juiste.

De solo van Gilbert wordt onder meer door de wind in de kiem gesmoord, Hushovd wint vervolgens het WK in een groepssprint. "Mijn renners hebben perfect gereden. Ik kan alleen tevreden zijn over wat ze gepresteerd hebben", zegt Bomans.

PhotoNews ???media.video.type.mz_vod???

Kopenhagen (2011): Roelandts sprint naar ereplaats

In Kopenhagen komen de sprinters aan hun trekken. De Belgen proberen met Vansummeren en Kaisen de koers hard te maken in dienst van kopman Gilbert, maar de Belgen verliezen Van Avermaet na een tuimelperte.

De aanvallen lonen niet, het WK wordt beslist in een massasprint. Cavendish rondt het schitterende werk van de Britse ploeg meesterlijk af.

Philippe Gilbert en Jürgen Roelandts gaan elk hun eigen weg in de sprint. Roelandts eindigt 5e, Gilbert 17e.

PhotoNews ???media.video.type.mz_vod???

Valkenburg (2012): Gilbert doet het op "zijn" Cauberg

In Valkenburg moest en zou Philippe Gilbert wereldkampioen worden. De Belgen tonen zich op en rond de Cauberg gretig en sterk: Gilbert klaart de klus op de laatste beklimming van de Cauberg, na een knap staaltje teamwerk.

PhotoNews ???media.video.type.mz_vod???

Firenze (2013): geen hoofdrol in kletsnat Toscane

Geen zon, wel onophoudelijke regen in Toscane. De Belgen zijn tijdens de Italiaanse show eerst slechts rekwisieten, maar rijden dan plots autoritair op kop. "Moeten we dat wel doen", vraagt Michel Wuyts zich af.

In de finale spelen de Belgen geen rol van betekenis. De springveren uit het zuiden verdelen de podiumplaatsen: de Portugees Rui Costa profiteert van de rivaliteit bij de Spanjaarden Rodriguez en Valverde. Gilbert wordt uiteindelijk 9e.

Belga ???media.video.type.mz_vod???

Ponferrada (2014): Gilbert offert zich op voor Van Avermaet

De Belgische selectie is op 50 kilometer van het einde volledig op de afspraak. Vanmarcke en Wellens doen hun werk in de kop van de koers, de andere Belgen rijden gegroepeerd in het peloton.

De Belgen nemen in de laatste ronde de wedstrijd in handen, maar zijn niet opgewassen tegen een sluwe aanval van Kwiatkowski op 7 kilometer van het einde.

Gilbert gooit zijn troeven nog op tafel, maar kan het gat niet meer dichten. In de sprint offert hij zich op voor Van Avermaet, die 5e wordt. Gilbert is 7e.

VRT vod

Richmond (2015): Bomans haalt uit naar de media

Op een "Vlaams parcours" in Richmond hebben de Belgen met Van Avermaet, Gilbert en Boonen drie kopstukken. De Belgen voelen zich in hun sas op de kasseiklimmetjes: Boonen schuift als bliksemafleider mee in een gevaarlijke aanval, maar wordt gegrepen.

Van Avermaet waagt zijn kans in de slotronde, maar wordt op zijn plaats gezet door Peter Sagan. Boasson Hagen wil in de slotkilometers niet meewerken, waardoor Van Avermaet ook naast een medaille grijpt. Gilbert is uiteindelijk de beste Belg op de 10e plaats.

Bondscoach Bomans toont zich tevreden over de Belgen, maar haalt uit naar de media. De bondscoach kreeg vooraf de wind van voren, omdat hij Roelandts thuisgelaten had voor knechten Keisse en Maes. "Ik weet niet waarom die "cirque" altijd nodig is. De ploeg stond er vandaag, de ploeg stond er vorig jaar en de ploeg stond er de jaren ervoor ook."

VRT vod