Planckaert over Froome: "Een professor die les komt geven"

ma 11/09/2017 - 06:15 Chris Froome heeft na de Ronde van Frankrijk ook de Ronde van Spanje gewonnen. Eddy Planckaert had het in De Zevende Dag over de dominantie van de Brit. "Hij heeft niet die grote uitstraling, maar dat verandert niets aan zijn prestaties."

"Wielrennen is wetenschap geworden"

"Chris Froome is outstanding", zegt Eddy Planckaert. "Iedereen heeft er veel kritiek op, want het is niet mooi. Als je terugdenkt aan andere generaties, dan was er meer spanning."

"Maar Froome is op dit moment de beste ronderenner en hij heeft de beste ploeg. En het koerssysteem is ook veranderd. Ik verveel me soms ook als ik naar de koers kijk: je ziet die zwarte trein en Froome die als een kreeft op zijn fiets zit."

"Het is ingestudeerd. Wielrennen is wetenschap geworden. Of dat jammer is? Ja, want de spanning is er niet meer. Maar ik heb me aangepast aan deze sport. En dan is wielrennen ook mooi. Je moet mee evolueren."

"Froome bereidt zich enkel voor op de grote rondes"

De laatste dubbel Tour-Vuelta werd in 1978 door Bernard Hinault gerealiseerd. "Die Bretoen had met zijn wilskracht een andere uitstraling. Hij was een monster op zijn fiets. Bij Froome denk je: dit is een professor die les komt geven."

"Froome heeft niet die grote uitstraling, maar dat verandert niets aan zijn prestaties. Al speculeert hij en bereidt hij zich enkel voor op de grote rondes. Dat deden de andere kampioenen niet."