De Gendt: "Heb de spurt van mijn leven gereden"

vr 08/09/2017 - 17:50 Thomas De Gendt was door het dolle heen na zijn ritzege in de Vuelta. Want hij is nu de 14e Belg die een etappe in de Tour, Giro en Vuelta won. Dat was ook zijn grote doel. "Al had ik niet meer verwacht dat het dit jaar zou lukken."

De Gendt deed glunderend  zijn verhaal van de dag. "Vooraf was er gezegd dat het een rit kon zijn waarin de bergtrui en de puntentrui wat ruimte kon krijgen. Die twee gingen ook aanvallen."

"Ik ging mee in hun wiel. En we kregen een grote groep met heel goeie renners. Ik geloofde dan ook niet echt in mijn kansen."

Hij moest er vooraan ook even af. "Maar in de laatste kilometers kwam het weer samen. Ik wist dat ik niet traag was in de spurt. Ik zat in de perfecte positie en moest de spurt van mijn leven rijden. Ik ben heel blij dat ik het kon afmaken."

"Onverwacht, maar ik houd van verrassingen"

De Gendt is de 96e renner (en de 14e Belg) die erin slaagt om in de drie grote rondes een rit te winnen. Hij won een rit in de Giro 2012 en in de Tour 2016. "Ik had niet verwacht dat ik dat dit jaar nog zou kunnen."

"In de eerste week voelde ik me niet goed, in de tweede was het oké. In de derde week gaat het beter, maar het was niet echt mijn parcours met al die steile beklimmingen, zoals ook vandaag de slotklim. Maar ik zat in een goeie groep met Jungels, die enorm hard reed om de vier jongens vooraan terug te pakken. Dat was perfect voor mij. Ik had het niet meer verwacht, maar ik houd van verrassingen."