VIDEO: Ex-Vuelta-winnaar Cobo rijdt "onmenselijke" slotklim van de dag op

wo 06/09/2017 - 11:10 Het klimwerk houdt niet op voor het Vuelta-peloton. Na de rustdag en de tijdrit moeten vandaag weer 3 cols overwonnen worden, met als slotklim Los Machucos. Een nieuwigheidje van de organisatie, met stijgingspercentages tot 28 % (!). Wij verzamelden enkele filmpjes, waarop je kunt zien hoe steil die beklimming wel niet is.

"Rampas inhumanas" tot 28 procent

Nooit eerder deed de Vuelta Los Machucos aan. In Spanje praat men over de berg als de "rampas inhumanas", de onmenselijke hellingen. De klim is 7,3 kilometer lang aan gemiddeld 8,7 procent. Maar dat gemiddelde zegt niet alles: je hebt er stroken van 17,5, 28 en 22 procent, soms voorafgegaan of gevolgd door een flinke afdaling. Je komt er dus nooit in je ritme.

Hoe hoger je gaat, hoe minder extreem de verschillen worden. Tussen 3 en 6 kilometer is de gemiddelde stijging 13 procent, de laatste kilometer begint met een afdaling, waarna de laatste honderden meters licht oplopen.

In het wegdek zitten gleuven voor extra grip voor auto's die de zware tocht naar boven willen wagen, maar of de renners er blij mee zijn is maar de vraag.

VIDEO: Cobo, Vuelta-winnaar van 2011, blaast en puft Los Machucos op

Nog meer klimimpressies (o.a. met ex-wereldkampioen Oscar Freire):