AG2R stuurt Geniez en Denz naar huis na opgedoken Vuelta-filmpje: "Heb er spijt van"

di 05/09/2017 - 09:27 Update: di 05/09/2017 - 11:28 AG2R heeft twee van zijn renners uit de Vuelta gezet voor onsportief gedrag. Gisteren dook op Twitter een filmpje op waarop duidelijk te zien is dat de Fransman Alexandre Geniez en de Duitser Nico Denz zondag in de bergrit in de Sierra Nevada aan de volgauto hingen. Dat ontlokte heel wat frustraties bij collega's.

Waar er eerst nog wat twijfel heerste of het filmpje wel tijdens de etappe opgenomen was, neemt AG2R met deze actie alle twijfel weg. "De beelden tonen dat twee van onze renners vrijwillig aan een ploegauto hingen. Daarop besliste de algemene directie van AG2R hen uit koers te zetten", luidt het in een persbericht.

"Wij verontschuldigen ons bij de organisatie en het publiek voor het onsportieve gedrag van onze renners. Dat is in tegenspraak met onze waarden en onze ethiek."

De beelden, die zonder twijfel geschoten werden vanuit andere volgauto's, tonen Geniez en Denz die zich tijdens een stevige beklimming doodleuk door de auto laten meevoeren. Geen van de twee speelt een rol van betekenis in het klassement.

AG2R telt nu nog maar vijf renners in de Spaanse ronde. Eerder moesten ook Domenico Pozzovivo en Axel Domont er de brui aan geven.

Het Twitter-filmpje dat gisteren opdook:

Denz: "Er is geen sorry voor. Het was oneerlijk en onnodig."

De Duitser Denz reageerde vanochtend op zijn website, waar hij een dagboek van de Vuelta bijhield: "Geniez en ik hebben ons vastgehouden aan de auto in de finale van de 15e rit."

Het was mijn eerste grote ronde, waarop ik me zeer goed voorbereid had. Ik keek er echt naar uit. Het doet dan ook pijn om de koers nu zo te moeten verlaten.
Nico Denz

"Daar zijn geen excuses voor mogelijk. Het was oneerlijk en onnodig. Na twee harde Vuelta-weken, die ik doorploeterd heb ondanks een bronchitis, heb ik mij daartoe op het eind van de rit laten verleiden. Het was een fout, ik heb er spijt van."

"Ik wil me bij de sponsors, het team, de organisatie en alle toeschouwers verontschuldigen. Het was mijn eerste grote ronde, waarop ik me zeer goed voorbereid had. Ik keek er echt naar uit. Het doet dan ook pijn om de koers nu zo te moeten verlaten."

"Maar ik kom terug om te tonen dat dit gedrag niet overeenstemt met mijn waarden. En ik sportief en fair kan presteren, zoals ik in het verleden ook altijd heb gedaan."