Lefevere over Giro-start in Israël: "Wie zal dat allemaal betalen?"

wo 09/08/2017 - 17:49 De Giro zal volgend jaar in Israël van start gaan. Quick-Step-manager Patrick Lefevere denkt dat de veiligheid wel goed geregeld zal zijn, maar hij heeft vooral logistieke kopzorgen. "We zullen grote inspanningen moeten leveren om die verplaatsing geregeld te krijgen."

Een wielerkoers in een conflictzone als Israël organiseren: het lijkt een waanzinnig idee. Maar de organisatoren van de Ronde van Italië wagen zich er toch aan.

Israël staat aan de top van de wereld qua veiligheidsmaatregelen. Maar er kan overal iets gebeuren. Zelfs in Ardooie.
Patrick Lefevere

"De veiligheid van mijn renners en personeel zijn mijn hoogste prioriteit", zegt Patrick Lefevere, de manager van Quick-Step. "Ze mogen op hun kop gaan staan, geen sprake van dat ik mijn mensen in gevaar breng."

"Dat is ook de reden waarom we al een paar jaar niet meer naar de Ronde van Turkije trekken. Maar dat is hier geen optie. We móéten starten, want het is een WorldTour-koers."

"Als je het nieuws volgt, zie je dat er soms iets gebeurt in Israël, maar het land staat ook aan de top van de wereld qua veiligheidsmaatregelen. En er kan in Ardooie of op de Champs-Elysées ook iets gebeuren."

"Er mag compensatie komen voor die hele verplaatsing"

Lefevere is meer ongerust over de verplaatsing van het hele circus van Israël naar Italië en het financiële plaatje voor die onderneming.

"Als je zoveel inspanningen levert qua transfers, dan mag er compensatie volgen. Want wie zal dat allemaal betalen? Nu krijgen we 60.000 euro om met 32 mensen 25 dagen rond te trekken."

Of het nu gevaarlijk wordt of niet, Lefevere zal er "bij leven en welzijn" bij zijn als de Giro van start gaat. "Ik ben nog nooit in Israël geweest. Naar het schijnt is Jeruzalem een supermooie stad. De mensen zijn er heel enthousiast. Alleen maakt dat mijn rekening niet."