Bakelants: "Had zin in Giro, maar door start in Israël hoeft het niet echt meer"

wo 09/08/2017 - 10:19 De Giro start volgend jaar in Jeruzalem. AG2R-renner Jan Bakelants is alleszins niet zo happig om die oversteek naar Israël te maken. Vooral de logistieke problemen baren hem zorgen. "Het stoort mij dat ze nooit vooraf de mening van de renners vragen. Zij moeten toch voor het spektakel zorgen."

De Ronde van Italië wordt volgend jaar de eerste grote wielerronde die buiten Europa start. De Giro start met een tijdrit in Jeruzalem, daarna volgen nog twee etappes in Israël.

Ploegen kunnen bijvoorbeeld hun eigen volgwagens niet meenemen. De organisatie zal zelf heel wat materiaal moeten aanslepen.
Jan bakelants

"Ik was verrast dat het effectief zal gebeuren", vertelt Jan Bakelants. "Er waren wel geruchten, maar in het verleden zijn er ook al wilde verhalen geweest over een start in New York of Japan."

"Of ik zin heb in die trip? Niet echt. Ik had wel zin om nog eens de Giro te rijden, maar als het in Israël is, hoeft het voor mij al niet echt meer. Het kan misschien een mooi land zijn, maar volgens mij is het toch niet echt een uitstekend fietsland. Dus op voorhand zeg ik, liever niet."

Bakelants denkt vooral aan de praktische problemen van zo'n verre verplaatsing. "Dat zijn soms kleine dingen waar je niet meteen bij stilstaat. Ploegen kunnen bijvoorbeeld hun eigen volgwagens niet meenemen. De organisatie zal zelf heel wat materiaal moeten aanslepen."

"Het zal daar ook drie dagen heel warm zijn dus we zullen ook drinkbussen, frigoboxen, ijs, ... nodig hebben. Uiteindelijk is dat een probleem voor de organisatie, maar als ploeg ben je toch wat ontriefd. Je hebt je eigen materiaal niet en kan je normale modus operandi niet toepassen."

"Wraakroepend dat ze mening van renners niet vragen"

"Het stoort me ook al langer dat er vooraf geen enkele ploeg of renner geconsulteerd wordt: ziet het peloton zo'n oversteek wel zitten? Dat is wraakroepend."

"Er is nu een akkoord met de Israëlische overheid of de stad Jeruzalem. Die hebben geld op tafel gelegd om de start naar daar te halen. Maar de acteurs, de mensen die daar toch voor het spektakel zullen moeten zorgen, worden voor de ondertekening van zo'n overeenkomst niet gehoord."

Het is wel meer en meer een trend om met het wielercircus naar exotische locaties te trekken. "Die trend verspreidt zich vooral zo snel omdat het heel lucratief is. De Giro-organisatie zal het bedrag dat ze ontvangt voor deze stunt nooit bekendmaken, maar het zal enorm zijn."