VIDEO/FOTO: Dumoulin wordt geridderd en gehuldigd in geboorteplaats Maastricht

wo 31/05/2017 - 20:38 Tom Dumoulin heeft geschiedenis geschreven door als eerste Nederlander de Giro te winnen. Het eerbetoon aan de Nederlander was navenant. Koning Willem-Alexander benoemde hem tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, de massa was op de been in zijn geboorteplaats Maastricht. Bekijk de beelden van de huldiging.

Ridder Dumoulin

De 26-jarige Dumoulin kreeg voor de publieke huldiging in het bijzijn van familie, vrienden en teamgenoten van Sunweb een lintje opgespeld door staatssecretaris van Sport Martin van Rijn.

"Tom heeft veel losgemaakt in Nederland en laten zien dat we als klein land tot grootse dingen in staat zijn. De koning, het kabinet, wij allen zijn zeer trots", zei Van Rijn.

VRT ???media.video.type.mz_vod???

Duizenden op Markt

Op de Markt van Maastricht was geen plaatsje meer vrij: duizenden wielerliefhebbers waren uitgerukt voor hun held. "Het voelt super! Maar ook ongemakkelijk...", vertelde Dumoulin.

Dumoulin is de derde Nederlander die een grote ronde wint na Jan Janssen en Joop Zoetemelk. Die twee Tour-helden waren ook van de partij vanavond om het feest compleet te maken.

VRT ???media.video.type.mz_vod???

Dumoulin over "poepincident": "Ik dacht: hoeveel keer moet ik vegen?"

VRT ???media.video.type.mz_vod???

Meer foto's van de huldiging:

Joop Zoetemelk (l) en Jan Janssen (r)