Devolder is opnieuw de beste in de Ronde

zo 05/04/2009 - 16:21 Net als vorig jaar heeft Stijn Devolder (Quick-Step) de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De West-Vlaming trok stevig door op de Muur van Geraardsbergen en liet de concurrentie achter. Hij kwam solo aan in Meerbeke.
Onder massale publieke belangstelling vertrokken 197 renners op de Grote Markt van Brugge voor een tocht van 261 kilometer: de 93e editie van de Ronde van Vlaanderen, de hoogmis van het Vlaamse wielrennen.
Belga
De Oude Kwaremont, op 80 kilometer van de finish, was naar goede gewoonte de plaats waar de Ronde écht begon.

Op dat moment hadden twee vroege vluchters, De Vocht en Koesjinski, een goede minuut voorsprong op alle favorieten.

Op de Koppenberg kwamen zes renners, onder wie Leif Hoste en Sylvain Chavanel, vooraan aansluiten. Acht koplopers gingen de finale in.

Achterin waren Boonen, Devolder en Pozzato de sterke mannen. Quick-Step was gerustgesteld en speelde zelfs wat poker: de ploeg van Lefevere vierde de teugels en liet de kopgroep lichtjes begaan.

Op de Berendries trok Pozzato weer door. Boonen draaide vlotjes mee en ook Devolder sloot aan.
De andere grote namen (Gilbert, Nuyens, Flecha, Haussler, ...) moesten alles uit de kast halen om weer vooraan te geraken, en dat lukte.

Alles kwam samen op de Valkenberg. Alleen Chavanel en Quinziato ontsnapten vooraan nog de dans.

Devolder gaat solo vanaf de Muur

In de aanloop naar de Muur van Geraardsbergen, de grote scherprechter in de finale, keek iedereen naar elkaar.
Belga
Behalve Devolder. Met Van Hecke in zijn wiel reed hij naar Chavanel en Quinziato. Quick-Step zat in een zetel. Pozzato en de Silence-Lotto-ploeg waren de geklopten.

Devolder schudde in de laatste bochten van de Muur zijn drie kompanen af. Ploegmaat Chavanel kon het ploegenspel uitspelen en kon afstoppen voor een ontketende Devolder.

De laatste 15 kilometer richting Meerbeke werden net als in 2008 een ware triomftocht. Aan de eindstreep hield Devolder bijna een minuut voorsprong over.

In de spurt om de ereplaatsen kwamen nog enkele renners ten val.

Devolder: "Na Koppenberg niet meer verwacht"

Stijn Devolder boekte zijn eerste zege van het seizoen, maar het is wel meteen een grote vis.
Belga
"Ongelooflijk. Ondanks de tegenslag in het begin van mijn seizoen herhaalde ik: "Ik win de Ronde."

"Het was een heel rare koers. De sterke mannen trokken door op alle hellingen, maar telkens viel het daarna stil", zei Devolder.

"Op de Berendries gingen Boonen en Pozzato en wist ik: ik moet hier aansluiten."

"Daarna ben ik naar Chavanel gegaan en dat was ideaal. Wij hadden de sterkste ploeg", zei de tweevoudige winnaar van de Ronde.

"Geen twee zonder drie? Ik ben van plan om mij ook de volgende jaren op de Ronde toe te leggen. Dus ja, waarom niet?"

Boonen: "Pozzato was een "shadow""

Tom Boonen was blij met de overwinning van Devolder, maar was ook een beetje gefrustreerd. "Ik was heel goed, maar kon het niet laten zien. Bovendien was Pozzato een "shadow". Hij trapte niet."

"Telkens ik omkeek, zag ik hem in mijn wiel zitten. Op een bepaald moment was het belachelijk. Hij ging nooit de strijd aan. Volgens mij besefte hij dat ik sterker was", zei Boonen.

"Pozzato en anderen deden de deur voor mij dicht, maar daardoor ging die wel open voor Devolder en Chavanel. Enfin, het is jammer, want ik deed hier heel veel voor. Maar zondag is er nog een kans."