VIDEO: Sagan klopt Greipel op de streep in Tour Down Under-criterium

zo 14/01/2018 - 11:07 Wereldkampioen Peter Sagan heeft de eerste internationale koers van het jaar op zijn naam gebracht: de Slovaak van Bora-Hansgrohe won na 50,6 km rondjes draaien in Adelaide in een chaotische massaspurt. Sagan ging in de laatste klimmende meters André Greipel voorbij, Caleb Ewan was derde in de People's Choice Classic. Dinsdag begint met de Tour Down Under de eerste WorldTour-koers van 2018.

22 rondjes van 2,3 kilometer kreeg het peloton voorgeschoteld in Australië. Thomas De Gendt haalde voor Greipel een vluchtersgroep terug. 

De Duitser van Lotto-Soudal stak een hand uit naar de zege in een hectische sprint, waarin Kristoffer Halvorsen (Sky) ten val kwam. Als een duiveltje-uit-een-doosje schoot Sagan evenwel nog naar voren. Elia Viviani, de nieuwe Italiaanse spurthoop van Quick-Step Floors, viel net naast het podium.

Voor Sagan is het de eerste keer dat hij de People's Choice Classic wint. De voorbije 2 edities gingen naar Ewan.

Het criterium is een aperitiefje voor de Tour Down Under, die van dinsdag tot zondag plaatsgrijpt. Halvorsen zal daarin niet meedoen, de 21-jarige Noorse oud-beloftewereldkampioen brak een handbeentje bij zijn val.

VIDEO: De massaspurt in Adelaide

Uitslag:

1. Peter Sagan (Svk), 50 km in 1u04'25"
2. André Greipel (Dui) -z.t.
3. Caleb Ewan (Aus)
4. Elia Viviani (Ita)
5. Simone Consonni (Ita)
6. Christopher Lawless (GBr)
7. Sam Welsford (Aus)
8. Enrico Battaglin (Ita)
9. Jasha Sutterlin (Dui)
10. Mark Renshaw (Aus)
27. Stijn Vandenbergh
34. Bjorg Lambrecht op 8"
42. Jens Debusschere - z.t.
63. Dries Devenyns - 25"
75. Maarten Wynants - 32"
97. Thomas De Gendt - 39"
124. Laurens De Vreese - 1'37"