Muyters over Vlaamse WK-plannen: "Laat ons maar eens ambitieus zijn"

vr 12/01/2018 - 17:13 Vlaanderen gaat vol voor de organisatie van het WK wielrennen in 2021. "Niemand twijfelt eraan dat wij dit kunnen", zegt Vlaams Minister van Sport Philippe Muyters. Ook bondsvoorzitter Tom Van Damme is enthousiast over de plannen. "Ik denk dat we een heel goede kans maken", klinkt het.

"Laten we maar eens ambitieus zijn"

Het is van 2002 in Zolder geleden dat het WK nog eens in ons land was. "Ik denk dat iedereen wel ziet dat Vlaanderen koers is. Als je ziet welke wedstrijden hier allemaal georganiseerd worden en hoeveel mensen er vertrouwd zijn met de fiets, dan is het eigenlijk raar dat het al van 2002 (foto onder) geleden is dat Vlaanderen een WK organiseerde", zegt Philippe Muyters.

"In 2021 zal het precies 100 jaar geleden zijn dat het 1e WK plaatsvond. We hebben dus de unieke kans om 100 jaar na het 1e wereldkampioenschap het WK naar Vlaanderen te halen. Daar moeten we als wielerland echt op inspelen."

"Het kost natuurlijk wel wat geld, maar we hebben al een haalbaarheidsstudie laten uitvoeren. Daaruit is gebleken dat opbrengst zeker opweegt tegen de kostprijs. Laten we dus maar eens ambitieus zijn en ervoor gaan om het jubileumjaar van het WK te organiseren."

"Het moet zeker haalbaar zijn"

Hoe met het nu voort met de WK-plannen? "In juni moeten we ons dossier indienen, waarna de UCI in september de knoop zal doorhakken", zegt Muyters.

"We willen voor het WK samenwerken met organisaties die er al kaas van gegeten hebben, zoals Flanders Classics en Golazo. Zij willen hun schouders er mee onder zetten. Volgende week zitten we om de tafel, samen met de wielerbonden. Dan zullen we kijken hoe we het gaan aanpakken, maar het moet zeker haalbaar zijn."

"Er zijn al aan aantal ideeën, maar volgende week zullen we bekijken welke steden in aanmerking komen. Ik heb er alle vertrouwen in dat we tot een prachtig voorstel kunnen komen. Niemand twijfelt eraan dat wij met al onze ervaring zo'n WK kunnen organiseren."

Bondsvoorzitter: "We maken zeker veel kans"

Bondsvoorzitter Tom Van Damme is heel gelukkig met de plannen van de Vlaamse regering om een gooi te doen naar de organisatie van het WK in 2021. "Ik blijf heel voorzichtig, want het WK moet nog toegekend worden door de UCI. Maar ik denk dat wij als gerenommeerde wielernatie zeker veel kans maken om het WK in 2021 naar Vlaanderen te halen. Ik geloof in een goeie afloop", zegt Van Damme.

"Voor zover ik weet zijn er nog geen andere kandidaturen ingediend om in 2021 het WK te organiseren. Maar dat kan natuurlijk altijd veranderen. Ik vind het wel fantastisch dat Vlaanderen dit wil doen. Mooi ook dat hier een groot project kan opgezet worden. Onze wielerstreek kan door het WK in de wereld nog extra bekendheid verwerven."

"Het parcours? Daarover wil ik geen uitspraak doen. Vlaanderen heeft zoveel mooie plaatsen waar een waardig WK kan gehouden worden. Er is de streek van het Heuvelland, Hageland, de Vlaamse Ardennen en noem maar op. Vlaanderen kan zich sowieso als regio profileren. Hier worden vele wielerklassiekers georganiseerd."