Serge Pauwels: "Ik kan hier de renner zijn die ik wil zijn"

wo 10/01/2018 - 15:57 Serge Pauwels begint aan zijn 4e jaar in Zuid-Afrikaanse loondienst. Een ritzege in de Tour de France blijft het grote doel. "Misschien vallen nu de puzzelstukjes wel eens in elkaar."

Serge Pauwels behoort stilaan tot het meubilair bij Dimension Data, maar als het van hem zelf afhangt komen daar nog vele jaren bij. "Ik ben einde contract, maar zou hier graag bijtekenen. Liefst nog 2 jaar. Ik wil nog zo lang mogelijk koersen", zegt de 34-jarige Pauwels.

Ik krijg veel vrijheid bij Dimension Data. Bij andere ploegen word je al snel in een hokje geduwd.
Serge Pauwels

Pauwels vindt dat hij nergens beter kan zitten dan bij zijn Zuid-Afrikaanse ploeg. "Ik kan hier de renner zijn die ik wil zien. Ik krijg veel vrijheid, dat is niet bij alle ploegen een evidentie. Je wordt al snel in een hokje geduwd."

In de aanloop naar de Tour, zijn hoofddoel, rijdt Pauwels onder meer het Baskenland ("daar wil ik een eerste keer goed zijn") en Yorkshire ("ik moet mijn titel daar verdedigen"). "Ik moet overal kansen proberen te grijpen, want die liggen niet dik gezaaid."

"Maar een ritzege in de Tour is het hoogste. Dat streepje staat nog niet achter mijn naam. Als je op mijn 15e had gezegd dat ik 2e zou geworden zijn in een Tour-rit naar de Ventoux, dan had ik meteen getekend. Maar het blijft toch jammer dat het me nog niet gelukt is te winnen. Misschien vallen dit jaar de puzzelstukjes wel in elkaar."

"Ik verwacht dat Froome in juli gewoon aan de start van de Tour staat"

Serge Pauwels reed in 2010 en 2011 voor Team Sky, de superploeg die de laatste jaren regelmatig onder vuur kwam te liggen. Hoe kijkt hij naar de problemen bij zijn ex-werkgever? "Sky heeft een perceptieprobleem en dat wordt gevoed door alle nieuwe verhalen. Ik denk persoonlijk dat de salbutamol die Froome nam onschuldig is, maar dat zal niet de mening zijn van het Franse publiek."

"Het blijft natuurlijk gissen, maar ik verwacht dat Froome in juli gewoon aan de start van de Tour zal staan. Al kan ik me voorstellen dat het dan zwaar zal worden voor hem. Als je dan effectief onschuldig bent, is dat toch bitter."