"Opleidingsvergoeding in wielersport? Fenomeen is al 25 jaar aan de gang"

di 09/01/2018 - 17:13 De oproep van Sven Nys om een opleidingsvergoeding voor wielerclubs te installeren, lokt reacties los in de wielerwereld. Sporza trok naar Freddy Missotten, een van de bezielers van het Jong Vlaanderen-project.

"Dit is al 20 jaar aan de orde"

"Lokale wielerclubs hebben het absoluut moeilijk", stelt Freddy Missotten. "Vroeger waren er in de zuidkant van Brussel 3 tot 4 wielerclubs. Nu is er nog 1 club."

Om die trend tegen te gaan, pleit Sven Nys voor een opleidingsvergoeding voor lokale wielerclubs. "Opeens is dit een item, maar dit fenomeen is al 25 jaar aan de gang."

"20 jaar geleden heb ik een masterplan geschreven in de hoop om dat te reguleren. Dit is al 20 jaar aan de orde."

"Vroeger deden mensen vrijwilligerswerk uit liefde voor de sport. Nu vraagt men meteen wat men er aan kan verdienen."

"Veel te complex om op korte termijn een oplossing te bieden"

Met Jong Vlaanderen heeft Freddy Missotten destijds ook heel wat wielerclubs "leeggeroofd". Onder meer Van Avermaet, Roelandts en Teuns werden er gekneed.

"Er wordt altijd gesteld dat jongeren weggeplukt worden, maar je kunt ook redenen hebben om te veranderen. Redenen die met kwaliteit en niet met geld te maken hebben."

"Jong Vlaanderen was 15 jaar geleden een topproject. De begeleiding was uitstekend, het toekomstperspectief was goed. Ik heb nooit één euro betaald om die renners bij ons te halen, maar zij stonden zelf aan de deur te kloppen."

Een eenvoudige oplossing voor de problematiek is er volgens Missotten dus niet meteen. "Waar begint het? Wanneer moet je betalen? En hoeveel? En wat is de wil van de jonge renner? Het is veel te complex om op korte termijn daar een oplossing voor te bieden."