Lefevere over 2018: "Mijn hart klopt voor jong talent"

di 09/01/2018 - 16:34 Quick-Step Floors lijkt in 2018 meer dan ooit de kaart van de jeugd te trekken, maar de Belgische ploeg probeert de lijn van de voorbije seizoenen gewoon door te trekken: winnen, winnen en nog eens winnen. "De juiste schakel op de juiste plaats: ik denk dat dat belangrijk is", zegt ploegmanager Patrick Lefevere.

"Ik zet de juiste mensen rondom mij aan het werk"

Quick-Step Floors liet in het tussenseizoen met onder meer Marcel Kittel en Daniel Martin enkele toppers vertrekken en investeerde vooral in jonge renners. Met (ruwe) diamanten als Julian Alaphilippe, Bob Jungels en Fernando Gaviria oogt de toekomst bovendien zeer rooskleurig.

"Iedereen weet dat mijn hart klopt voor jong talent", zegt Patrick Lefevere aan Sporza. "Ik heb er veel in geïnvesteerd, zowel persoonlijk als met geld van sponsors. Er is tot nu toe altijd iets uitgekomen. Ik hoop dat het in de toekomst niet anders zal zijn."

Quick-Step Floors boekte vorig jaar 59 overwinningen. Wat is het geheim van die succesmachine? "Je moet op de hoogte zijn van wat er gebeurt bij de jeugd, je moet er mee bezig zijn."

"Ik zeg niet dat ik dag en nacht werk. Ik werk op de juiste momenten en ik zet de juiste mensen rondom mij aan het werk. De juiste schakel op de juiste plaats, ik denk dat dat belangrijk is."

"Qua budgetten blijven we bijna een marginale sport"

Ondanks een zoveelste boerenjaar had ook Patrick Lefevere de nodige moeite om de sponsorcontracten te verlengen. "Er is iets fundamenteels fout in de wielersport. Het geld komt niet. Waarom niet? Daar ben ik ook naar op zoek."

"Je ziet geldstromen uit China en de Arabische landen in het voetbal. Op gebied van budgetten blijven wij op het randje van een marginale sport."

"Ik ben 63 geworden. Ik heb het bijna opgegeven om te hopen dat het zal veranderen. Maar als ik over 10 jaar niet meer in de sport zit en zie dat er miljoenen naar de wielersport stromen, dan kan ik hopelijk zeggen dat ik daar mijn steentje toe heb bijgedragen."

"Van Avermaet? Geïnteresseerd in alle renners op wereldniveau"

Onze man legde Patrick Lefevere nog één onderwerp voor. Greg Van Avermaet zou na dit seizoen wel eens een vrij man kunnen zijn. Toont de manager van Quick-Step interesse?

"Ik ben geïnteresseerd in alle renners die meestrijden op wereldniveau. Als ze betaalbaar blijven tenminste. Als goeie boekhouder weet je wanneer je moet stoppen", lacht Lefevere.