Nys luidt alarmbel: "Er moet opleidingsvergoeding voor jonge renners komen"

ma 08/01/2018 - 17:13 "Als de wielerclubs niet dringend gehoord worden en het beleid niet herzien wordt, staan we binnenkort aan de rand van de afgrond." Met die onheilspellende tweet heeft Sven Nys het thema van de opleidingsvergoedingen in het wielrennen op de agenda gezet.

"Wielerclubs hebben het moeilijk, vrijwilligers zijn gefrustreerd"

Een opvallende noodkreet van Sven Nys gisteren op Twitter, waarin hij pleit voor een beeldenstorm in het wielrennen. Wij gingen Nys opzoeken voor wat meer duiding.

Heel veel mensen steken hun vrije tijd in vrijwilligerswerk bij wielerclubs, maar daar komt nooit iets voor terug
Sven Nys

"Ik sta nu aan de andere kant van het wielrennen en merk heel fel dat heel wat wedstrijden verdwijnen en dat wielerclubs het moeilijk hebben en vaak gefrustreerd zijn."

"In mijn buurt waren er vroeger in elk dorp wedstrijden, nu schiet daar niets meer van over. In het Brusselse waren er vroeger een tiental wielerclubs, nu nog maar eentje. Dat is allemaal aan het verdwijnen."

"Heel veel mensen steken hun vrije tijd in vrijwilligerswerk bij wielerclubs, maar daar komt nooit iets voor terug. Je ziet heel vaak de lokale bakker en slager die nu een centje stoppen in een club, maar als een paar jongeren het goed doen en die club in de belangstelling kan komen, worden die jongens weggehaald. Het is logisch dat die sponsoring dan op termijn verdwijnt en dat vrijwilligers ontmoedigd achterblijven."

"Met opleidingsvergoeding kunnen wielerclubs blijven bestaan"

Wat is dan de oplossing voor dit probleem volgens Nys? "Er zou een return naar de clubs moeten komen. Ik zou heel graag zien dat de clubs voor hun inspanningen beloond worden. Met een soort opleidingsvergoeding dus." Die bestaat nu al onder meer in het voetbal.

Als de clubs een return krijgen kunnen ze professioneler gaan werken en kunnen de vrijwilligers trots zijn
Sven Nys

"Zo zijn die clubs ook trots dat ze iemand kunnen afleveren aan een grotere club, blijven de vrijwilligers met plezier aan het werk, hebben ze de financiële middelen om te blijven bestaan en wedstrijden te blijven organiseren en kunnen ze professioneler te werk gaan."

"Over de hoogte van die opleidingsvergoeding durf ik me niet uit te spreken", zegt Nys. "Daar moeten we nog over onderhandelen."

"We moeten sowieso eens allemaal bij elkaar gaan zitten, zeker zodat er niet langer jongens van 9 à 10 jaar worden weggeplukt bij hun lokale club. Dat heeft geen enkele zin. Je haalt ze uit hun natuurlijke biotoop en op termijn blijven veel renners teleurgesteld achter."

"Als de onderbouw er niet meer is, krijgen we ook geen toppers meer"

"Als ik zelf een rol zou kunnen spelen in dit alles, dan doe ik dat graag", geeft Nys nog mee. "Ik wil mijn naam wel "misbruiken" in dit hele verhaal. Ik geloof dat het de sport ten goeie komt."

"Vergeet ook niet dat de wielersport aan de basis begint. Je kunt niet alleen topploegen hebben. Als we die onderbouw niet meer hebben, zullen we op den duur ook geen toppers meer hebben."

"Als we nu dezelfde fouten blijven maken, gaan we op termijn allemaal de afgrond in. Dat doet pijn aan mijn hart."

VRT ???media.video.type.mz_vod???