"In echte eendagskoersen zijn er weinig mannen sterker dan ik"

ma 08/01/2018 - 17:35 Onder een Spaans zonnetje legt Greg Van Avermaet momenteel de basis voor het voorjaar. "Ik zal in elke klassieker meedoen voor de zege", zegt hij vol vertrouwen. "Maar het wordt wel moeilijk om vorig seizoen te evenaren."

"Belangrijkste afspraak begin april"

"Het gaat heel goed met mij, ik heb een goeie winter", vertelt Greg Van Avermaet aan Sporza. "Ik heb het soms wel moeilijk om mij in te tomen, dat zal de aard van het beestje zijn: altijd willen trainen en ervoor gaan. Maar ik denk dat ik een goed evenwicht gevonden heb. Ik beleef de ideale voorbereiding."

"Dit is een leuke periode, maar het is wel stilaan uitkijken naar de eerste koersen. Ik rijd de Ronde van Valencia en dan trek ik naar Oman. Daarna volgt de Omloop, Kuurne-Brussel-Kuurne, de Strade Bianche, Milaan-Sanremo en de rest van de klassiekers."

"Ik moet klaar zijn voor de voorjaarsklassiekers, dat is op dit moment nog veraf. Mijn belangrijkste afspraak is begin april. Ik heb dus nog wat tijd om bij te werken."

"Weinig mannen sterker dan ik"

Vorig seizoen schitterde Van Avermaet in het voorjaar. "Het wordt moeilijk om dat te evenaren, ik had toen echt een superconditie", zegt hij. "Ik ga er wel vanuit dat ik opnieuw een heel regelmatig seizoen ga rijden, met hopelijk een paar uitschieters. Ik denk dat ik in elke klassieker zal meedoen voor de overwinning. In de echte eendagskoersen zijn er weinig mannen die echt sterker zijn dan ik."

"Ik heb in mijn carrière al veel doelen bereikt, dat helpt om rustig te blijven. Ik weet nu dat ik het kan en dat het er op een bepaald moment wel zal uitkomen. Op een dag zal het meezitten en dan kan ik een mooie zege behalen. Ik denk dat het weer een mooi seizoen kan worden."

"Omdat ik al een aantal wedstrijden op mijn palmares heb, kan ik nu andere doelen stellen. Ik zou nu heel graag de Ronde van Vlaanderen willen winnen. Als ik dan ook in de andere koersen heel goed ben, kan ik spreken van een goed jaar."

"BK is geen obsessie"

Het BK kon Greg Van Avermaet nog nooit winnen. "Vlak voor de Tour zal ik wel een goeie conditie hebben, maar het is een moeilijke wedstrijd om te winnen", weet de BMC-renner.

"Ik ben al een paar jaar de beste renner in België. Het zou leuk zijn om dat eens bekroond te zien met de Belgische trui. Het is geen obsessie voor mij, maar ik probeer wel te winnen zoals in elke koers. Het parcours zou me wel moeten liggen."

"Na klassiekers aan toekomst denken"

Greg Van Avermaet zit in zijn laatste contractjaar bij BMC en ook de toekomst van de ploeg is nog onzeker. "Dat houdt me wel bezig", geeft hij toe. "Ik ben 32 dus het wordt een van mijn laatste contracten."

"Ik zou liefst bij deze ploeg blijven. Ik heb hier iets opgebouwd en ik zit in een positie waarin ik wil zitten. Als de sponsor doorgaat, wil ik graag verlengen. Maar het is belangrijk om daar pas echt aan te denken na de klassiekers. Ik wil eerst presteren en dan zie ik wel waar mijn toekomst ligt."

Van Avermaet houdt wel de deur open voor andere teams. "Als je al een aantal jaar aan de top staat, is er altijd keuze. Er zullen veel ploegen interesse hebben en een paar plekken interesseren me wel. Misschien wil ik ook wel eens een nieuw avontuur aansnijden. Quick-Step of Lotto? Zij zullen altijd interesse hebben in een renner als ik. Zeg nooit nooit."

Bekijk hier het volledige interview met Greg Van Avermaet:

VRT ???media.video.type.mz_vod???