Manager van Jan Bakelants: "Er is licht aan het einde van de tunnel"

vr 13/10/2017 - 13:49 Na zijn zware smak in de Ronde van Lombardije wordt Jan Bakelants vanmiddag in het UZ Leuven geopereerd. "Het zijn lange dagen geweest, met veel pijn. Maar nu Jan weer in het land is, is er licht aan het einde van de tunnel", zegt zijn manager.

"In Como niet de knowhow voor deze operatie"

Dries Smets is de manager van Jan Bakelants, die vorige week zaterdag uit een bocht vloog en daarbij breuken opliep in enkele ribben en wervels. Smets treedt in deze moeilijke dagen op als spreekbuis voor de renner.

"De operatie van vandaag moet gebeuren. Jan heeft veel pijn aan zijn ribben, maar een onstabiele ruggenwervel is nog iets anders. Dat is een gevoelig onderdeel in een menselijk lichaam, waar je heel voorzichtig mee moet zijn. Die wervel moet vastgezet worden", zegt Smets aan Sporza.

De operatie volgt bijna een week na de val. Smets: "Jan heeft al die tijd in een wat kleiner ziekenhuis in Como gelegen. Dat is niet te vergelijken met een universitair ziekenhuis zoals in Leuven. De mensen in Como hebben al het nodige voor Jan gedaan, maar ze hebben niet de knowhow om deze operatie uit te voeren, zeker niet bij een topsporter."

"Kunnen nog geen datum plakken op comeback"

Bakelants is donderdag met een vliegtuig van Italië naar België gebracht. "Het zijn lange dagen geweest voor Jan. Het is een opluchting voor hem en zijn entourage dat Jan nu weer in het land is, dat de operatie volgt en het herstel daarna kan starten."

"Jan heeft de voorbije dagen natuurlijk veel moeten stilliggen. Dat was geen aangename situatie. Door de medicatie was hij ook nog eens versuft en slaperig. Maar het belangrijkste was dat de pijn onder controle bleef, waardoor het toch iets draaglijker werd."

Na de operatie in Leuven kan Bakelants aan zijn revalidatie beginnen. Smets doet daar geen grote uitspraken over. "Ik ken Jan als een vechter en optimist. Dus ook dit obstakel zal hij overwinnen. Hij heeft al enkele blessures gehad. Topsporters hebben een uitzonderlijke mentaliteit, waardoor een revalidatie sneller verloopt dan bij gewone mensen." 

"Het is de bedoeling om terug te keren als wielrenner, maar het is te vroeg om daar een datum op te plakken. Eigenlijk hebben we over het vervolg van zijn carrière nog niet gesproken. Zijn verzorging is momenteel het belangrijkste. Dat hij nu in handen is van specialisten geeft Jan moed. Er komt licht aan het einde van de tunnel."