UCI-preses: "Wil renners vanaf 2019 uit koers nemen bij cortisone-gebruik"

vr 13/10/2017 - 09:47 David Lappartient, de nieuwe voorzitter van de UCI, heeft gesproken over de accenten die hij wil leggen tijdens zijn beleid. De Fransman wil onder meer de strijd aangaan met de medische attesten die het gebruik van bijvoorbeeld cortisone mogelijk maken.

"Wil renners vanaf 2019 uit koers nemen bij gebruik van cortisone"

Lappartient wil in zijn eerste ambtstermijn als UCI-voorzitter vooral werk maken van de strijd tegen (mechanische) doping. Ook het gebruik van medische attesten die het gebruik van middelen als cortisone toelaten, wil hij aan banden leggen. "Ik wil die producten op de lijst met verboden middelen laten zetten."

"Maar ook al is dat nog niet het geval, we kunnen onze aanpak ook nu al verbeteren in de wielersport. Bijvoorbeeld door een renner uit koers te nemen bij het gebruik van cortisone. Niet voor een positieve dopingplas, maar voor de gezondheid van de renner zelf."

"We kunnen dan een tijdelijk startverbod opleggen. De renner staat dan bijvoorbeeld 15 dagen aan de kant en keert terug wanneer alles opnieuw in orde is. Dat wil ik graag invoeren vanaf begin 2019."

Lappartient: "Ik zie mijn goede band met ASO vooral als een voordeel"

Lappartient heeft goede relaties met ASO, de organisatie achter onder meer de Tour de France. Toch is hij niet van plan zijn beleid te laten leiden door ASO. "UCI zal zich niet laten bevelen door ASO", klinkt het.

"Maar ik denk dat goede relaties kunnen helpen om een succesvolle hervorming door te voeren in het wielrennen, met de steun van de ploegen. Dus ik zie mijn goede band met ASO vooral als een voordeel."