Baugnies afgevoerd met helikopter na val: "Toestand stabiel, met spoed geopereerd"

wo 13/09/2017 - 18:29 Jérôme Baugnies is zwaar gevallen in het begin van de GP Wallonië en is met spoed geopereerd aan een borstwervel. De 30-jarige coureur, die steeds bij bewustzijn bleef, liep tal van hoofd- en rugletsels op. Wanty-Groupe Gobert verloor ook Thomas Degand vandaag. Die moest opgeven, nadat hij werd aangereden door de auto van de wedstrijdjury.

Baugnies, die vorig jaar derde werd op de Citadel in Namen, maakte een zware val na 45 kilometer koers. Hij raakte daarbij een signalisatiepaal. Met een traumahelikopter werd hij naar het ziekenhuis van Sart-Tilman in Luik gebracht.

Hij heeft letsels aan zijn hals en rug en moest met spoed geopereerd worden aan zijn achtste borstwervel. Volgens zijn team is "de toestand van Baugnies stabiel en is hij ook altijd bij bewustzijn geweest".

Auto van organisatie rijdt Degand aan: "Dom ongeluk"

De pech voor Wanty-Groupe Gobert zat er daarmee niet op, want wat later moest ook Thomas Degand opgeven. Een auto van de jury raakte hem, waardoor hij niet meer voort kon.

Het is nog maar de tweede keer dit seizoen dat Degand valt. De eerste keer was in de Tour, toen hij op training tijdens de rustdag werd aangevallen door een hond.

Persman Maxime Segers doet het verhaal van vandaag: "Het was echt een domme valpartij. De auto van de wedstrijdjury stopte langs de rechterkant van de weg omdat de voorzitter een plasje moest doen. Ondertussen was de chauffeur aan het praten met een renner aan de linkerkant  van zijn auto. Hij zag Thomas niet."

"Hij reed in op de achterkant van de fiets en Thomas kwam ten val. Hij kon niet voort, maar de schade valt mee. Het gaat enkel om schaafwonden. Zijn kuit en voet zijn gehavend."

Aan een klacht denkt Wanty niet: "Neen, dit was een dom ongeluk. Maar het is echt wel jammer voor Thomas. Hij valt twee keer en twee keer is het niet zijn eigen schuld, maar dikke pech."