"Canadese koersen hadden impact mogen hebben op Belgische WK-selectie"

wo 13/09/2017 - 09:54 Jan Bakelants (31) toonde eind vorige week zijn najaarsbenen in Canada en is vandaag een van de blikvangers in de GP van Wallonië. Maar voor het WK werd de AG2R-renner gepasseerd. "Mijn persoonlijk aanvoelen is dat er jongens in betere conditie waren op het moment dat de selectie gemaakt werd dan dat ze op het WK zullen zijn."

Pas dinsdagmiddag weer thuis

"Dinsdagochtend ben ik geland in Parijs. Daarna ging het met de trein huiswaarts, om dan naar het rennershotel te vertrekken voor de GP van Wallonië", zegt Jan Bakelants, zondagavond 4e in Montreal, aan Sporza.

"Of die reis in mijn benen zal kruipen? Het wordt niet evident, maar deze koers ligt me. We zullen straks wel zien hoe mijn benen aanvoelen."

"Het kan zijn dat het even duurt voor ik er door kom. Maar het verleden heeft me al vaak geleerd dat zoiets geen al te grote impact heeft en dat pas enkele dagen later de weerslag komt. Normaal lukt het dus wel."

"Geen WK? Jammer, want ik koers graag in de regen"

Jan Bakelants werd zondag 4e in de GP van Montreal. De AG2R-Belg heeft dus zijn najaarsvorm te pakken, maar mag volgende week niet afreizen naar Bergen voor het WK.

"Het is jammer", zucht Bakelants. "Ik koers graag in de regen en dit was een uitgelezen kans om een WK in de regen te rijden. Maar deze selectie is sterk. We zouden eigenlijk twee competitiewaardige ploegen kunnen afvaardigen."

Werd de WK-selectie door bondscoach Kevin De Weert te vroeg gemaakt? "Na de Tour was er een voorselectie van 12 renners. De bondscoach zei me dat ik erbij was en dat de definitieve selectie na de BinckBank Tour gemaakt zou worden."

"Toen ik op stage in Livigno was, heeft de bondscoach me gemeld dat ik er niet bij zou zijn. Dat had ik ook wel verwacht, want in de BinckBank Tour was ik niet fris genoeg om daar iets af te dwingen."

"Canadese koersen mogen ook een impact hebben"

"Maar ik vind dat de Canadese koersen ook een impact mogen hebben en dat daar op gewacht mag worden", vervolgt Jan Bakelants.

"De renners die al goed zijn vóór Canada, zullen normaal niet slechter worden. De renners die een stijgend vormpeil hebben, krijgen dan nog een ultiem moment om zich te tonen."

"De stijl van die koersen in Canada leunt vooral heel kort aan bij het WK. Je koerst er op een circuit, een omloop die heel hard lijkt op de meeste WK's."

"De toppers die het straks in Bergen zullen doen waren er ook aanwezig. En er werd - net als op het WK - afwachtend gekoerst, waarbij er vaak niet veel gebeurt voor de laatste ronde. Dat is een manier van rijden die sommige renners moeilijk aankunnen."

"Niemand hoeft zich aangesproken te voelen"

"Ik heb mijn visie over seizoensplanning en over waar ik sta in mijn vormcurve", licht Jan Bakelants nog toe.

"Niemand hoeft zich aangesproken te voelen over mijn woorden. Maar mijn persoonlijk aanvoelen is dat er jongens in betere conditie waren op het moment dat de selectie gemaakt werd dan dat ze op het WK zullen zijn."