Dit is waarom Alberto Contador geliefder is dan Chris Froome

di 12/09/2017 - 15:00 Chris Froome heeft de voorbije maanden een bijzonder straffe dubbel Tour/Vuelta gerealiseerd, maar de Brit roept bij heel wat wielerfans en volgers gemengde gevoelens op. Hoe zit dat in Groot-Brittannië? Sporza vroeg het aan de Britse ex-renner Roger Hammond.

"Grote namen in andere sporten"

Chris Froome heeft nu al 4 keer de Ronde van Frankrijk en 1 keer de Ronde van Spanje gewonnen. Maar in eigen land lijken de Britten daar niet echt wakker van te liggen. Een nominatie voor sportpersoonlijkheid van het jaar zat er de voorbije jaren alvast niet in.

"Froome is heel bekend", zegt Roger Hammond, tegenwoordig ploegleider van Dimension Data. "Maar er zijn nog andere bekende sporters: we hebben onder meer Lewis Hamilton, een van de beste mannen in de Formule 1, en Mo Farah."

"Formule 1, voetbal en atletiek: dat zijn de grote sporten in Groot-Brittannië. En we hebben daar grote namen in. Dat trekt aandacht weg van Froome."

"Froome rijdt te weinig in eigen land"

Het gebrek aan aandacht moet volgens Roger Hammond ook bij Chris Froome zelf gezocht worden. "Hij zit te weinig in eigen land op de fiets. Om veel fans te hebben, moet je meer op Britse bodem rijden. Het is al een paar jaar geleden dat we hem hier nog gezien hebben."

Froome wordt vaak als "saai" bestempeld. Is hij echt zo boring? "Cavendish en Sagan zijn de populairste renners. Zij zijn blij of boos, alles bij hen is emotie."

"Maar als je de Tour wil winnen, dan moet je een beetje saai zijn. In deze wereld moet je hard trainen en lange tijd weg van huis zijn. Dat kan saai zijn. Hij heeft een ander karakter."

"Als je populair wil zijn, dan moet je aanvallen. Als je wil winnen..."

Alberto Contador, die gisteren met pensioen ging, is dan weer enorm populair. Waar maakt de Spanjaard het verschil met Froome in de populariteitspoll?

"Een renner die aanvalt is interessant voor de tv-uitzendingen. Maar Contador heeft de Vuelta niet gewonnen. Als je populair wil zijn, dan moet je aanvallen. Als je wil winnen, dan moet je je ploeg volgen en een beetje saai zijn."

"Als je het klassement wil winnen, moet je veel wachten. Het niveau van de renners is zo hoog. Als je een klein probleem hebt, dan verlies je alles. Bij een aanval win je misschien een rit, maar de volgende dag betaal je een prijs."

Christophe Vandegoor sprak met Roger Hammond over Chris Froome