Wuyts zwaait Contador uit: "We zullen zijn klasse missen"

ma 11/09/2017 - 12:44 Alberto Contador (34) heeft zijn laatste kilometers gereden. Onze commentator Michel Wuyts neemt afscheid van "El Pistolero". "Alberto is een man met wat tragiek in zijn bestaan als sportman, maar ook vooral glorie. En die zal wel bovendrijven."

"Creatief, inventief en losbandig"

Alberto Contador zal gemist worden omwille van zijn creativiteit, zijn inventiviteit, zijn losbandig koersen en zijn optreden op de meest onverwachte momenten.

Toeslaan waar niemand dat verwacht, dat heeft hij herhaaldelijk gedaan van 2006 tot nu. Vaak in ploegverband, maar meestal alleen. De strijder alleen met een vermogen van een vlinder bergop. Een artiest.

Er zijn weinigen die op die manier begeesterd hebben door én ten aanval te trekken én voorbij de grens te gaan. Duidelijk zichtbaar op de tanden bijtend, de ogen priemend tegen elkaar en zegevierend.

Ik ken zo geen anderen op dit ogenblik. Hij laat een groot gat na. Misschien komt Nibali wel het dichtst in de buurt, want die durft ook wel aan te vallen. En straks kan Lopez eventueel overnemen.

Maar je moet daar de kracht voor hebben, de mentale weerbaarheid en de aangeboren klasse. Dat laatste maakt het grote verschil. Die klasse gaan we enorm missen.

Contador en Armstrong

Ik pik er 3 momenten uit. In 2009 maakt Lance Armstrong zijn comeback in de Tour, bij Astana. Contador is intussen al winnaar van de Vuelta en de Tour. Dan ga je er vanuit dat hij uitgespeeld wordt als kopman.

Dat slaat om in dat kamp, want Armstrong is terug en Contador wordt aan zijn lot overgelaten in die ploeg. Hij voelt zich alleen. Aan tafel heeft hij geen gesprekken, want iedereen volgt The Boss.

En wat doet Contador? Hij besluit om zelf het initiatief te nemen, tegen de strikte ploegconsignes in. Hij wacht niet op Armstrong en valt vroeg aan bij aanvang van de klim naar Verbier. Hij beslist er vroegtijdig over het slot van de Tour. Hij wint en niemand anders.

De magie van de kunstenaar op weg naar Fuente Dé

Een van zijn meest indrukwekkende momenten was zijn aanval op de Collada de la Hoz, waar hij paar ploegmaats vooruitgestuurd heeft en waar hij Rodriguez en Valverde achterlaat, naar die groep toe rijdt, daar de volle steun krijgt van zijn ploegmaats en nog een oudgediende van een ander kamp – Tiralongo (Astana) – tegenkomt. Die doet ook zijn duit in het zakje, want hij heeft ooit van Contador een etappe in de Giro mogen winnen.

Contador zet in dat magische uur heel die Vuelta op zijn kop. Hij wint die etappe en de Vuelta. Fuente Dé zal een begrip blijven waarin de magie van een kunstenaar zal blijken.

De laatste week van Alberto

Laten we, tot slot, een samenvatting van momenten nemen: de laatste week in deze Vuelta. Hoe hij vaak tegen beter weten in gevochten heeft om toch een etappe binnen te halen. Hoe hem dat net niet lukte op Los Machucos, waar hij moest buigen voor Denifl.

Dat moet pijnlijk geweest zijn. Maar tóch gaat hij daags nadien wéér aan de haal. Hij rondt af met een weergaloze solo op de Angliru.

Het slot van een schitterende carrière van een heel aparte man. Een man met wat tragiek in zijn bestaan als sportman, maar ook vooral glorie. En die zal wel bovendrijven, daar ga ik vanuit.

Onze redactie selecteerde enkele beklijvende momenten uit de carrière van Contador

2008: Contador wint op de Angliru

VRT ???media.video.type.mz_vod???

2009: Contador zet de Tour naar zijn hand op weg naar Verbier

VRT ???media.video.type.mz_vod???

2011: de Etna is de speeltuin van Contador

VRT ???media.video.type.mz_vod???

2012: "het magische uur" van Fuente Dé

VRT ???media.video.type.mz_vod???

2014: een van de vele duels tussen Contador en Froome

VRT ???media.video.type.mz_vod???

2017: Parijs-Nice draait uit op secondespel

VRT ???media.video.type.mz_vod???

2017: afscheid in schoonheid op de Angliru

???media.video.type.mz_vod???