Poulidor over kleinzoon Van der Poel: "Hij kan ooit meedoen voor eindwinst in de Tour"

zo 18/06/2017 - 12:07 Mathieu van der Poel beklom zaterdag samen met zijn grootvader Raymond Poulidor en vader Adrie van der Poel de Mont Ventoux. Sporza peilde bij die gelegenheid bij Poulidor naar zijn mening over zijn talentvolle kleinzoon. "Als je kijkt naar wat Mathieu tot nu toe heeft gepresteerd, dan staat hij op zijn leeftijd al verder dan zijn vader en grootvader."

Raymond Poulidor wordt vaak De Eeuwige Tweede genoemd, maar toch heeft hij een palmares om U tegen te zeggen: eindwinst in de Vuelta, 8 keer op het Tourpodium en 7 ritzeges, winst in Milaan-Sanremo en de Waalse Pijl.

Het is héél veelbelovend wat hij al toonde. Hij kan het in het veld én op de weg. En nu doet hij het ook nog eens op de mountainbike. Ongelooflijk!
Raymond Poulidor

Ook de erelijst van schoonzoon Adrie van der Poel is om van te duizelen: winst in de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik, Amstel Gold Race, Parijs-Tours, 2 ritzeges in de Tour, zilver op het WK op de weg en wereldkampioen veldrijden.

"Maar als je kijkt naar wat Mathieu tot nu toe heeft gepresteerd, dan staat hij op zijn leeftijd al verder dan zijn vader en grootvader", zegt een trotse opa Poulidor.

"In de Ronde van België klopte hij Philippe Gilbert, toch een van de beste renners van het peloton. En in de Boucles de la Mayenne won hij bijna alle ritten en het eindklassement."

"Het is héél veelbelovend wat hij al toonde. Hij kan het in het veld én op de weg. En nu doet hij het ook nog eens op de mountainbike. Ongelooflijk!"

VRT ???media.video.type.mz_vod???

"Mathieu is van het kaliber Eddy Merckx"

Mathieu van der Poel is misschien wel de meest veelzijdige renner van het moment. Maar waar ligt zijn toekomst? "Ik denk dat het onvermijdelijk is dat hij voor de weg zal kiezen", zegt grootvader Poulidor.

Hij zegt dat hij te zwaar is voor het hooggebergte, maar er zijn genoeg renners die afvielen om mee te doen in de bergen
Raymond Poulidor

"Ik denk dat we hem ooit wel aan de Tourstart zullen zien en op termijn zal hij misschien zelfs als een van de favorieten voor de eindzege starten."

"Nu zegt hij zelf dat hij te zwaar is voor het hooggebergte, maar er zijn genoeg renners geweest die veel zijn afgevallen en toch meededen in de bergen."

"Kijk naar Eddy Merckx. Toen ik die zag debuteren had ik nooit gedacht dat hij er ons ooit nog allemaal zou afrijden in de bergen. Ik denk dat Mathieu van hetzelfde kaliber is."

"Hij forceert niets, omdat hij net iets meer kan dan de rest"

Mathieu van der Poel geeft de indruk dat het hem allemaal bijzonder makkelijk afgaat. "Hij amuseert zich nog altijd op de fiets, forceert nog niets. Het valt nog af te wachten wat het geeft als het ernstig wordt."

"Maar Mathieu heeft sinds hij begonnen is met fietsen misschien al 500 of 600 koersen gewonnen. Vroeger won hij alles en hij blijft maar winnen. Heeft hij zich niet te vroeg geforceerd, vragen ze dan? Maar nee! Dat is juist zijn talent. Hij kan net iets meer dan de rest."