"Gilbert krijgt bij ons de kans om terug te schoppen naar wie hem afschreef"

do 12/01/2017 - 08:20 Philippe Gilbert liet BMC na vijf jaar achter zich en koos voor Quick-Step. "Mijn doelen blijven hetzelfde: klassiekers winnen en het WK", zegt de 34-jarige routinier. Hij droomt (stiekem) ook van winst in de Ronde van Vlaanderen: "Ik wil het zeker nog eens proberen." "Ik hou van iemand met ambitie", zegt manager Patrick Lefevere.

Gilbert zocht na enkele jaren bij BMC andere oorden op. Had hij nood aan verandering? "Ik heb hele mooie tijden beleefd bij mijn vorige ploeg, maar ik vind het belangrijk om af en toe af te wisselen. Zo leer je andere mensen kennen met een andere mentaliteit. Je hebt nooit te veel ervaring."

Boonen Parijs-Roubaix en ik de Ronde? Ik weet het niet. Nu zijn we nog aan het trainen. De koersen zullen wel heel snel komen, maar er is nog tijd om erover te praten.
Philippe Gilbert

Is er een groot cultuurverschil tussen BMC en Quick-Step? "Hier wordt er echt gefocust op de klassiekers en de eendagskoersen. Ze hebben ook wel een paar renners voor de eindklassementen, maar het hoofddoel zijn de klassiekers. Ik heb in de voorbije vijf weken al tien keer vaker Ronde van Vlaanderen en Roubaix gehoord dan in de voorbije vijf jaar."

Stimuleert dat Gilbert om zelf voor een grote klassieker te gaan? "We zullen zien. Ik heb geen schrik van concurrentie. De ploeg werkt altijd heel goed samen." Droomt hij stiekem toch niet van de Ronde van Vlaanderen? "De laatste keer dat ik meedeed, was in 2012. Toen was mijn conditie niet goed. Ik wil het zeker nog eens proberen."

"Of dat het doel van mijn carrière nog is? Ik ga niet ineens klassementen rijden in grote rondes. Ik blijf dus op dezelfde doelen focussen: de klassiekers en het WK."

Is er een afspraak binnen Quick-Step: Boonen gaat voor Parijs-Roubaix, Gilbert voor de Ronde? "Ik weet het niet. Nu zijn we nog aan het trainen. De koersen zullen wel heel snel komen, maar er is nog tijd om erover te praten."

Lefevere: "Gilbert wil betaald worden op basis van prestaties"

"Ik vind het een uitdaging om renners die zijn afgeschreven een nieuwe kans te geven", zegt manager Patrick Lefevere, die zo onder meer Frank Vandenbroucke en Richard Virenque opviste.

Gilbert is zeer gemotiveerd. Hij wil een 10e rit winnen in een grote ronde en wil de eerste Waal worden sinds Criquielion die de Ronde wint.

"Ik wil Gilbert de kans geven om terug te schoppen en te zeggen: ik ben hier nog."

"Hij heeft mij zelf opgebeld met de vraag om voor ons te mogen rijden, omdat hij nog grote overwinningen wil halen. "Ik kan je niet betalen", zei ik. Maar hij zei dat geld zijn hoofddoel niet meer is. Hij wil betaald worden op basis van zijn prestaties."

"Hij is zeer gemotiveerd. Hij wil een tiende rit in een grote ronde winnen (1x Tour, 3x Giro en 5x Vuelta) en wil ook de eerste Waal sinds Criquielion zijn die de Ronde wint. Ik heb graag mensen met ambitie."

"Natuurlijk kan ik nu nog niet zeggen dat Gilbert sowieso de Ronde rijdt. Als hij niet goed rijdt, kunnen we hem natuurlijk niet meenemen. Maar dat weet hij ook."

"2017 mag exacte kopie zijn van 2016, maar met wat extra peper"

Philippe Gilbert is de enige grote naam die nieuw is bij Quick-Step. "Never change a winning team", zegt Lefevere dan ook. "Ik zou tevreden zijn als 2017 een exacte kopie is van 2016. Maar liefst met wat extra peper in "onze koersen" (het Vlaamse voorjaar, red)."

"We willen kwantiteit samen met kwaliteit. Vroeger hadden we het etiket een ploeg te zijn die maar koerste tot Roubaix, maar die tijd is voorbij. Nu scoren we in alle klassiekers, rijden we top 10 in de drie grote rondes en podia in de kleine rondes. Die verandering is al een klein mirakel."