Boonen: "Roubaix is niet mijn enige doel, ik heb er nog heel veel"

wo 11/01/2017 - 18:03 Nog 88 dagen en de carrière van Tom Boonen zit erop. Toch telt Boonen niet af. Hij wil dit voorjaar immers nog de kroon op het werk zetten. "Ik heb er het volste vertrouwen in dat ik voor de prijzen zal kunnen meedoen."

9 april. Als hij dan de finish overschrijdt van de velodroom in Roubaix is het voor Tom Boonen afgelopen. "Na het WK sloeg het besef ook rond mijn kop: ik begin aan mijn laatste winter."

"Maar ik moest ooit een einddatum aankondigen en dan doe ik het liever op een zelfgekozen moment dan dat ik gedwongen word te stoppen omdat het niet meer is zoals het geweest is."

De tests op stage waren heel goed. Te vergelijken met mijn beste jaren. Ik sta veel verder dan vorig jaar.

Boonen koos zijn afscheidsdatum vorig jaar al na Roubaix, toen hij tweede werd. "Dat leek toen de juiste beslissing, maar nu dat moment nadert, twijfel ik toch wat."

"Toch blijf ik erbij dat het een goeie beslissing is. Als alles meezit zal ik ook op een goed niveau kunnen eindigen."

Want de signalen op training zijn hoopgevend. "De tests op stage waren heel goed. Te vergelijken met mijn beste jaren. Ik sta veel verder dan vorig jaar, toen ik 8 weken niets kon doen. Ik was toen een geest van mezelf. Het was een mirakel dat ik aan het begin van het seizoen kon beginnen."

"Nu heb ik een heel goeie winter achter de rug. Ik ben de voorbereiding in kunnen gaan zonder blessure en in een goeie conditie. Dat voel je verschrikkelijk hard. Ik heb er het volste vertrouwen in dat ik voor de prijzen zal kunnen meedoen."

"Krijg niet veel tijd om over mijn afscheid na te denken"

Parijs-Roubaix heeft Boonen uiteraard met een dikke rode pen omcirkeld, maar dat is niet zijn enige doel. "Ik heb nog heel veel doelen. Ik wil vanaf Argentinië (de Vuelta de San Juan) goed zijn."

"Ik zal bijvoorbeeld ook proberen om de Ronde van Vlaanderen nog eens te winnen, al wordt dat met die hertekende, meer explosieve, finale moeilijker."

"Roubaix ligt me beter. Er zal wel 190 man op mijn wiel rijden, maar dat is altijd zo geweest. Ook als ik Roubaix win, zal het mijn laatste koers geweest zijn."

Boonen begint straks ook aan een soort afscheidstournee. Elke keer zal hij geconfronteerd worden met het nieuws dat hij voor het laatst die bewuste koers rijdt. "Dat wordt vervelend, maar ik ben het gewend om op vervelende vragen te antwoorden."

"Ik heb het nog nooit zo druk gehad", zegt Boonen over de media-aandacht. "Het voordeel is dat ik zo niet veel tijd krijg om over mijn afscheid na te denken. Het besef zal pas aan de finish in Roubaix komen."

"Dat wordt een raar gevoel, maar hopelijk ook een mooi gevoel. Zelfs als ik win, zal ik er met een dubbel gevoel staan. Maar ik ben 16 jaar prof geweest en ik voel dat het tijd is om andere dingen te doen."

"Ik moet gevulde dagen hebben en een moeilijk doel. Dan ben ik gelukkig"

Tom Boonen geeft toe dat het leven van een sportman "het mooiste is wat er is". "Dat gevoel zal nooit meer terugkomen. Maar er wachten mij andere uitdagingen. Het moeilijkste is om niets te doen. Dat zou bij mij niet werken. Ik moet gevulde dagen hebben, moet een doel voor ogen hebben. Iets wat moeilijk bereikbaar is. Dan ben ik gelukkig."

"Ik ben 37 jaar en heb nog tijd om iets anders uit te bouwen. Ik ben niet zo kortzichtig dat ik alleen iets in de koers wil doen, al zal ik wel in de koers blijven omdat ik het anders te veel zou missen. Maar ik ben niet vies van een uitdagingske meer of minder."