Teuns: "Droom van top 10 of zelfs top 5 in de Ardense koersen"

wo 11/01/2017 - 07:29 Dylan Teuns zou op termijn Philippe Gilbert moeten kunnen opvolgen in het klimwerk. Maar ziekte zorgde ervoor dat 2016 niet werd wat de BMC-renner ervan verwacht had. In 2017 hoopt Teuns uit de schaduw te kunnen treden van zijn leermeester.

Dylan Teuns kwam met serieuze adelbrieven over van de beloften naar de profs, met onder meer ritwinst in de Ronde van de Toekomst en de Valle d'Aosta (de twee belangrijkste rittenkoersen bij de jeugd) en winnaar van het jongerenklassement in de Ronde van Utah, zijn eerste koers bij de profs.

Terwijl iedereen naar Spanje vertrok om te trainen, lag ik thuis in mijn bed of in de zetel

In 2015 bewees Teuns onder de vleugels van Philippe Gilbert de natuurlijke opvolger te zijn van zijn kopman. Maar 2016 werd een ontgoocheling.

"Ik ben ziek geweest tijdens de voorbereiding en heb daarna een maand niet kunnen fietsen. Dat kost energie om die achterstand in te halen. Ik heb een heel seizoen moeten achtervolgen."

"Mentaal was dat ook een enorm zware periode. Terwijl iedereen naar Spanje vertrok om te trainen, lag ik thuis in mijn bed of in de zetel."

"Toen Gilbert in onze ploeg reed, keek het hele peloton naar BMC"

Teuns richt zich in 2017 in eerste instantie op de klimklassiekers. "Die rijd ik het liefste. De ploeg zorgt ervoor dat ik er met een supervoorbereiding naartoe kan werken. Ik mag een heel mooi programma rijden in de aanloop."

Ik denk niet dat ik geschikt ben om voor een klassement te gaan in een grote ronde. Ik zal er eerder ritten uitpikken.

"Ik hoop in die koersen ook een vrije rol te krijgen." In het verleden moest Teuns zich immers wegcijferen voor kopman Gilbert, die nu naar Quick-Step is vertrokken.

"Toen Gilbert in onze ploeg reed, keek het hele peloton naar BMC. Nu kunnen we meer in de schaduw rijden. Ik hoop stiekem op een top 10 of misschien zelfs top 5 in de Waalse Pijl of Luik."

Teuns reed in 2016 met de Vuelta zijn eerste grote ronde. Dit jaar wordt dat wellicht de Giro. "Toch denk ik dat ik niet geschikt ben om voor een klassement te gaan in een grote ronde. Ik zal er eerder ritten uitpikken."

"De rondes van één week moeten mij wel liggen, maar daar ben ik nu nog niet specifiek mee bezig", zegt Teuns, die ook nog meegeeft dat hij zijn seizoen start in het Midden-Oosten.