FANC waarschuwt voor straling bij controle op motortjes

do 03/03/2016 - 16:20 De Belgische Wielrijdersbond (KBWB) wil de strijd aanbinden met mechanische fraude, maar moet opletten met de detectieapparaten. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) waarschuwt immers dat er bij de controles röntgenstralen vrijkomen.

"Het FANC roept op om waakzaam te zijn. Deze toestellen met x-stralen kunnen gebruikt worden in de nabijheid van nietsvermoedende mensen, waarbij zij het risico lopen om blootgesteld te worden aan bestraling", klinkt het in een mededeling.

Het is een lage dosis, maar het risico op bestraling bestaat. Daarom is het belangrijk dat er een perimeter wordt ingesteld bij de controle op motortjes.
Ine Wenmaekers

"Men moet dus alle nodige maatregelen treffen om de veiligheid van het publiek en de gebruikers te verzekeren."

"De impact van de straling is afhankelijk van het toestel dat gebruikt wordt", verduidelijk woordvoerster Ine Wenmaekers. "Het is een lage dosis, maar het risico op bestraling bestaat. Daarom is het belangrijk dat er een perimeter wordt ingesteld bij de controle op motortjes."

Het FANC benadrukt ook dat enkel het personeel van vergunde bedrijven gebruik mag maken van de detectieapparatuur. "Het FANC heeft momenteel weet van één enkel bedrijf dat zulke controles tijdens professionele wielerwedstrijden mag uitvoeren en heeft aan dat bedrijf gevraagd om zijn vergunning in orde te brengen zodat het zijn activiteiten kan voortzetten."