Seeldraeyers: "Ronde van Marokko rijden is geen cadeau"

wo 08/04/2015 - 15:16 Ver weg van de spotlights van het Vlaamse voorjaar wordt ook de Ronde van Marokko gereden. Kevin Seeldraeyers is een van de drie Belgen die meerijden in Noord-Afrika. "De organisatie is niet super. Twee dagen geleden kwamen auto's naar boven gereden in volle afdaling."

Seeldraeyers rijdt sinds dit seizoen voor de Turkse continentale ploeg Torku Sekerspor. Europese wedstrijden rijdt de ploeg voorlopig niet. Het verschil met niet-Europese wedstrijden blijkt groot. "In het begin van de Ronde van Marokko was het weer nog goed, maar vanaf het begint te regenen worden de wegen super glad. Zelfs als je gewoon rechtdoor rijdt", vertelt Seeldraeyers aan Sporza.

"Het kan hier heel gevaarlijk zijn. Twee dagen geleden kwamen auto's naar boven gereden in volle afdaling. De organisatie is niet super. De hotels zijn vaak slecht en het eten is niet echt goed. Het heeft veel weg van een ontdekkingstocht, maar ik hoop dat het een eenmalig avontuur blijft."

Na enkele seizoenen bij Quick Step, Astana en Wanty- Groupe Gobert wil Seeldraeyers zijn carrière in kleinere rittenkoersen weer leven inblazen. Maar kan dat in wedstrijden als de Ronde van Marokko?

"Ik hoop zeker nog hogerop te geraken. Voor mij is de Ronde van Turkije het belangrijkste doel dit jaar. Mijn Turkse ploeg heeft alleen interesse in de Ronde van Turkije (van 26 april tot en met 3 mei), voor hen is dat de Tour de France."

"Er zijn twee etappes die me moeten liggen in Turkije. Dan zal het van moeten zijn, want voor de Ronde van Turkije is wel wat aandacht. Misschien doe ik daarna nog wel mee aan wat koersen in China bijvoorbeeld, maar het zou kunnen dat ik drie maanden niet koers. Veel andere koersen zal ik niet kunnen rijden, tenzij we van het hoofdkantoor de toestemming krijgen om ook wat te koersen in Europa."

"Door de antibiotica had ik geen weerstand meer"

Torku Sekerspor heeft geen al te beste reputatie in het peloton. Onder meer in 2013 werd een renner van de Turkse ploeg betrapt op doping na de Ronde van Turkije. Maar er is heel wat veranderd, zegt Seeldaeyers.

"Natuurlijk is het niveau lager dan bij een ProTour-ploeg, maar alles is goed georganiseerd en er wordt veel gedaan om de ploeg nog te verbeteren."

"Er zijn ook heel wat dopingcontroles. Onze Franse manager Lionel Marie wilde ons ook per se bij de rennersvereniging CPA. Dat vind ik goed."

Er is nog iets veranderd. Seeldraeyers voelt zich fysiek weer beter dan de voorbije jaren. "In het verleden werd ik vaak ziek en kreeg ik altijd antibiotica. Na een tijdje reed ik om de twee maanden op antibiotica en had ik geen weerstand meer."

"Vorig jaar heeft de dokter van Wanty-Groupe Gobert mij aangeraden te stoppen met die antibiotica en sinds de winter ben ik niet meer ziek geweest. Ik voel dat het weer beter met me gaat."