OHL leent greenkeeper van zusterclub Leicester: "Al fortuinen geïnvesteerd"

di 31/10/2017 - 14:23 Oud-Heverlee Leuven wil na de overname door het Thaise King Power snel weer naar 1A. En dus wordt er geïnvesteerd, ook in de grasmat. John Ledwidge, de greenkeeper van Leicester City, leidt alles in goede banen. "We hebben nu al honderdduizenden euro's geïnvesteerd en volgend jaar zal dat zeker nog eens zoveel zijn."

"Willen het team de beste mogelijkheid geven om te promoveren"

Oud-Heverlee Leuven strijdt komend weekend met Beerschot Wilrijk om de eerste periodetitel in eerste klasse B. De ambities van de nieuwe eigenaars zijn duidelijk en daarvoor worden kosten noch moeite gespaard. Greenkeeper John Ledwidge, de man die het veld van zusterclub Leicester City onder zijn hoede heeft, streeft in Leuven naar de beste grasmat van het land.

Ze verwachten het beste veld en dat kost nu eenmaal geld. We willen dit team de best mogelijke kans op promotie naar 1A geven.
John Ledwidge

"Naar onze normen is het veld op dit moment oké", vertelt hij. "We zijn hier pas in juni aangekomen en moesten op korte termijn voor een veld op Premier League-niveau zorgen. Dat was niet eenvoudig want dit is een heel oud veld. Er zit veel klei in de ondergrond en de drainage is verouderd, dus we hebben gedaan wat we konden."

"We hebben de oude mat verwijderd, de ondergrond met lasers helemaal effen gelegd en 750 ton zand gebruikt en dan deze mat gelegd. Maar de seconde dat het seizoen voorbij is, beginnen we opnieuw. Dan gaat alles hier weg. Dan leggen we nieuwe verwarming, irrigatie en drainage. En naaien we een nieuwe grasmat in de ondergrond. Dat zorgt voor meer stabiliteit."

Hoeveel heeft het veld van OHL al gekost? "Ik wil er geen getal opplakken, maar het gaat over honderdduizenden euro's. En volgend jaar zeker nog eens zoveel. Ze verwachten nu eenmaal het beste veld en dat kost geld. We willen dit team de best mogelijke kans op promotie naar 1A geven. Dat zou fantastisch zijn."

VRT ???media.video.type.mz_vod???

"Een greenkeeper is een wetenschapper, het is meer dan gras maaien"

Ledwidge komt zelf minstens twee keer per maand naar Leuven en er is ook permanent een van zijn werknemers bij Leicester werkzaam bij OHL. "Dit is mijn tweede thuis geworden. Er is veel geld geïnvesteerd en dus is het ook belangrijk dat het veld goed onderhouden worden."

We willen samenwerken met de lokale greenkeepers en van elkaar leren. Hopelijk vinden we ook jong talent en kunnen we laten zien dat dit echt wel een carrière is.
John Ledwidge

"We hopen dat we door ons werk en door de media-aandacht ook wat kunnen bouwen aan de reputatie van de grasvelden in België. We willen samenwerken met de lokale greenkeepers en van elkaar leren. Hopelijk vinden we ook jong talent en kunnen we laten zien dat dit echt wel een carrière is."

"Veel mensen denken dat wij gewoon het gras maaien, maar een greenkeeper is een wetenschapper, een bioloog. Je werkt met iets dat leeft, dat ademt, dat ziek wordt, het is bijna zoals een mens. Je moet ook rekening houden met het weer. We moeten altijd op het hoogste niveau presteren. Voor mij is dit geen job, maar echt een passie. Ik doe dit al sinds mijn 16e."

"Natuurlijk wou ik eerst voetballer worden, maar ik was een beetje dik als kind, dus ik wist dat dat niet zou lukken. Maar ik wou zo graag op dat veld staan en dus heb ik een brief gestuurd naar de greenkeeper van Coventry City. Daar is het begonnen. Nu heb ik bij Leicester 14 personeelsleden en mag ik twee keer per maand naar België komen, dat had ik nooit durven te dromen."

"Als het veld perfect is, zullen we ook tekeningen maken"

Bij Leicester maakte Ledwidge naam en faam met zijn spectaculaire patronen in het gras. "Ik wil deze job promoten en in de Premier League kreeg ik de ideale kans om te laten zien wat er allemaal mogelijk is. Miljoenen mensen keken in het kampioenenjaar naar Leicester. Die tekeningen waren de kroon op het werk."

Komen er ook tekeningen in Leuven? "We hebben er hier ook al een paar getekend. Als het veld perfect is, zullen we dat nog doen. Als we een idee hebben, zullen we het uittekenen. Hier mag het nog van de Belgische voetbalbond."

Pretty pretty

Een bericht gedeeld door john (@johnledwidge26) op

"We doen alles om het gras gelukkig te maken"

Als we Ledwidge opzoeken op het veld van OHL staat daar een grote kraan met lampen. "Dit zijn lampen van 1.000 watt die het zonlicht nabootsen. De kwaliteit van de zon vermindert in de winter en dus gebruiken we dit op de zones die veel schaduw vangen of het zwaar te verduren hebben."

"We gaan ook blokjes in de grond stoppen die voortdurend de condities in het stadion analyseren. Die sturen dan data door en aan de hand daarvan kunnen we de lichten en het water afstellen. We gebruiken alles om het gras gelukkig te maken."

VRT ???media.video.type.mz_vod???

"Op het trainingscomplex een exacte replica van grasmat in stadion"

Niet alleen in het stadion wordt er hard gewerkt, ook de trainingsvelden van OHL krijgen een nieuwe mat. "Zo wordt er ook gewerkt bij Leicester. We willen van het trainingsveld een exacte kopie maken van het veld in het stadion. Dat wordt gevraagd op het hoogste niveau. We willen hier in de komende jaren een van de beste trainingscomplexen van het land van maken."

VRT ???media.video.type.mz_vod???

"Het is een heel oud veld en dus zijn er moeilijkheden"

VRT ???media.video.type.mz_vod???