"Hoop dat het realisme van het Beerschot-bestuur nog even aanhoudt"

vr 13/10/2017 - 08:20 Na tien speeldagen staat Beerschot Wilrijk op kop in de Eerste Klasse B. "Het geheim van deze club is vooral een realistisch beleid", zegt Beerschot-watcher Frank Van Laeken over de goede prestaties van de Antwerpse club.

"Bij mijn weten zit er niet speciaal veel geld in de club"

Frank Van Laeken, nog niet zo lang geleden persverantwoordelijke van Beerschot, ziet dat het goed gaat met de club van zijn hart. "Het geheim van Beerschot Wilrijk is in de eerste plaats een goede ploeg", klinkt het in De ochtend op Radio 1.

"Maar vooral ook een realistisch beleid. Dat is toch iets dat ons, als ik dat mag zeggen als supporter, in het verleden vaak ontbrak. Er wordt nu heel realistisch omgegaan met de beschikbare middelen. En elk jaar, als we stijgen, wordt de ploeg een beetje versterkt."

Is geld het grote geheim? "Bij mijn weten zit er niet speciaal veel geld in de club. In 1B heeft Beerschot het 6e of 7e budget van 8 clubs."

"Het is dus zeker niet zo dat er exuberant veel middelen tegenaan gesmeten worden waardoor de concurrentie financieel wordt weggeblazen. Integendeel. Cercle Brugge en andere clubs hebben veel meer middelen."

"De bestuurders van Beerschot hebben geleerd uit het verleden"

Dat Beerschot een stabiele club is geworden, is voor Van Laeken geen verrassing. "Ik denk dat de bestuurders van de club geleerd hebben uit het verleden van Beerschot. Met name dat je de tering naar de nering moet zetten en dat je de inkomsten en uitgaven op zijn minst in balans moet brengen."

"In het verleden was het altijd zo dat men, op z'n Antwerps zou ik bijna durven te zeggen, de inkomsten hoger inschatte dan ze in werkelijkheid waren en de uitgaven lager. Met als gevolg dat er op het einde van het seizoen een deficit was. Dat heeft toch al een paar faillissementen opgeleverd."

Mijn vrees, als supporter en waarnemer, is dat er morgen iemand zal opstaan, een tafelspringer, die zegt van: "Hey, ik zal dat hier overnemen en over twee jaar spelen we Champions League"."

"Dan krijg je een scenario zoals we dat in het verleden al hebben meegemaakt. Ik hoop dat het realisme van het huidige bestuur nog een tijdje aanhoudt."

"Moeten de wortel die ons wordt voorgehouden maar grijpen"

Al van in 1e provinciale kan Beerschot Wilrijk rekenen op een enorme aanhang in thuis- en uitwedstrijden. "Ik heb het even uitgerekend", gaat Van Laeken verder. "Na 5 thuiswedstrijden hebben we dit seizoen gemiddeld 7.307 toeschouwers. Daarmee zou Beerschot Wilrijk op de 8e plaats staan in de Jupiler Pro League. Qua toeschouwersaantal kan de club dus al mee met de Belgische top."

Is een 5e opeenvolgende titel een realistisch scenario? "Als je aan de leiding gaat in de eerste periode, wordt die eerste periodetitel een doel. Als je die wint, mag je de finale spelen en heb je 1 kans op 2 om te stijgen. Ik ben heel realistisch, maar er is zo’n soort wortel die ons wordt voorgehouden en die moeten we dan maar grijpen."