Raes: "Europa League is soms boeiender dan voorspelbare Champions League"

do 14/09/2017 - 13:00 Na het Champions League-geweld van de voorbije dagen barst vanavond ook de Europa League helemaal los. Wat mogen we dit seizoen verwachten? Frank Raes blikt vooruit op het kleine broertje, met speciale aandacht voor Zulte Waregem.

"Essevee is misschien de best voetballende ploeg in België"

Zulte Waregem ontvangt vanavond Nice op de eerste speeldag. "Bij de eerste twee ploegen eindigen zal extreem moeilijk worden", legt Frank Raes uit. "Vitesse is enigszins gelijkwaardig, maar de derde plaats levert natuurlijk niets op."

"Er zit talent in deze groep, maar deze poule overleven wordt moeilijk. Lazio en Nice hebben een groter budget en hebben topspelers. Zulte Waregem is ook een verbouwde ploeg, maar tegen Nice kan het thuis zeker en vast iets halen."

"Zulte Waregem voetbalt wel goed. Ze leggen wat risico's in hun spel en slikken al eens een tegengoal, maar misschien is het wel de best voetballende ploeg in België."

"AA Gent heeft in Europa ook goeie ploegen verrast met goed voetbal. Hein Vanhaezebrouck is tactisch sterk, maar Francky Dury is dat ook."

"Als je Monaco met 4-0 kunt platleggen..."

Kan een gebrek aan ervaring Zulte Waregem parten spelen? "Ervaring is toch een vaag begrip. AA Gent had ook weinig ervaring, maar als je goed voetbalt..."

"Je kunt wel onder de indruk zijn van de omstandigheden, zoals een vol stadion. Dat maakt indruk op jongere spelers. Maar dat zal wel meevallen."

"Zulte Waregem heeft dus een kans tegen Nice, maar de Fransen hebben Monaco vorig weekend met 4-0 geklopt. Als je Monaco zo kunt platleggen, dan zou ik toch ook wat ongerust zijn."

"Typisch Italiaans: ander elftal in Europa"

Lazio en Vitesse zijn de andere ploegen in de poule van Zulte Waregem. "Lazio is sterk. Het heeft de Italiaanse Supercup met 3-2 gewonnen van Juventus. Dat is straffe kost."

"Ciro Immobile is de vedette. De spits is wat mislukt bij Dortmund, maar presteert nu goed. Ook Sergej Milinkovic-Savic, ex-Racing Genk, is heel goed bezig. Dat is een topper in wording, hij is dat eigenlijk al."

"Het ziet er wel naar uit dat die twee toppers vanavond niet zullen spelen. Dat typeert Italiaanse teams een beetje: in Europa spelen ze met een ander elftal. Je kunt dat geen B-elftal noemen, want zelfs met een aangepast team is Lazio favoriet."

"Het is ook niet zo dat Europa dan minder belangrijk is voor hen. Ze hebben gewoon een grotere kern en roteren gaat daar makkelijker."

"Bij ons wordt daar altijd een vraagteken bij geplaatst. Maar in Italië moet je klaar zijn om te spelen, los van een blessure of een schorsing. Je wordt niet teruggezet. Men geeft gewoon iedereen een kans en met zo'n kwalitatieve kern ligt dat voor de hand."

"Lukaku valt bijna altijd in"

"Dat betekent dan ook dat Jordan Lukaku normaal gezien aan de aftrap verschijnt", gaat Frank Raes verder. "Hij zit bijna altijd op de bank, maar valt ook bijna altijd in. Hij is dus niet zomaar gekocht om op de loonlijst te staan."

"Kijk uit naar bezoek aan de GelreDome"

Wat mogen we van Vitesse verwachten? "Die club heeft een Russische eigenaar en daar wordt enorm veel getransfereerd. Elk jaar verkopen ze er veel spelers, want ze hebben altijd schulden. Ze hebben veel connecties en hebben bijvoorbeeld enkele jonge huurlingen van Chelsea."

"Maar Vitesse is zeer sterk aan het seizoen begonnen. Ze hebben spits Tim Matavz teruggehaald naar Nederland en hij heeft al in elke match gescoord. Er zit muziek in dat team."

Raes geeft vanavond commentaar bij Vitesse-Lazio. "Het stadion, de GelreDome, is wel de moeite. Ik ben blij dat ik naar daar mag afzakken. Nederland is altijd een voorloper geweest van mooie stadions bij kleinere clubs, terwijl wij blijven aanmodderen. Zelfs Prince heeft er nog opgetreden."

"Altijd fijne teams in deze competitie."

Hoe schat Frank Raes overigens dit Europa League-seizoen in? "Je kunt de eindwinnaar niet voorspellen, maar er zitten altijd fijne teams in deze competitie."

"Na Nieuwjaar krijg je ook de afvallers van de Champions League. Dan zijn deze matchen soms boeiender dan de voorspelbare Champions League."

"Het zou dus weer eens Sevilla kunnen worden. Zij spelen nu nog in de Champions League, maar ze zijn een absolute specialist. De Spaanse ploegen stoten altijd heel ver door."

Mis niets van de Europa League bij Sporza

Op alle Sporza-kanalen hoeft u niets te missen van de Europa League. Sporza zendt de wedstrijden van Zulte Waregem uit, op Sporza.be kunt u de matchen met livestream en tekstupdates op de voet volgen.

Maar er is uiteraard nog veel meer. Elke donderdagavond wordt het Europa League-magazine uitgezonden, maar wie niet te lang wil wachten, kan alle spectaculaire doelpunten meteen bekijken op Sporza.be.

Hoe presteert Arsenal in de tweede Europese beker? Maakt het ambitieuze Milan in Europa iets klaar? En werpen onder meer Marseille, Lyon, Sociedad en Everton zich op als favoriet voor de eindwinst? Vanaf vanavond zit u bij Sporza op de eerste rij.