Het was een mooie Belgische lente in Europa: goals, spektakel en fanatieke fans

vr 21/04/2017 - 15:23 Het avontuur van de Belgische clubs in de Europa League is voorbij. Spijtig, maar we kunnen wel terugblikken op een fantastisch verhaal. Gent, Genk en Anderlecht zorgen voor veel hoogtepunten en nog veel meer doelpunten. Wij vertellen het nog eens met 9 video's.

De mooiste momenten van de drie clubs

Thelin legt Zenit het zwijgen op in de toegevoegde tijd

In de 1/16e-finales hing de kwalificatie van Anderlecht aan een zijden draadje in Rusland. Na een 2-0 overwinning in eigen huis werd de ploeg van Weiler op het veld van Zenit helemaal weggespeeld. Na 90 minuten stond het 3-0.

Maar in de extra tijd zorgde Anderlecht voor de totale ommekeer. Nuytinck, die in de spits gedropt was, knikte tot bij Thelin. Die kopte de 3-1 binnen. Anderlecht kroop door het allerkleinste gaatje.

???media.video.type.mz_vod???

Perbet knikkert Tottenham uit de Europa League

Het hoogtepunt van Gent in deze campagne was ongetwijfeld de wedstrijd tegen Tottenham. Vooraf leek het een onmogelijke opdracht, maar na de 1-0 van Perbet in de heenwedstrijd groeide het geloof.

Maar zelfs tegen tien tegenstanders kwam Gent er amper aan te pas op Wembley. Tot Hein Vanhaezebrouck Perbet in de slotfase nog in de strijd gooide. Na een flipperkastmoment tikte de spits de goal van de kwalificatie binnen.

VRT ???media.video.type.mz_vod???

Genk overklast Gent in Belgisch onderonsje

De Belgische voetbalfans zuchtten diep toen de twee clubs aan elkaar gekoppeld werden in de achtste finales. Maar dat bleek achteraf volledig onterecht. Het onderonsje leverde een van de mooiste wedstrijden van de campagne op.

Een uitmuntend Racing Genk speelde AA Gent van het kastje naar de muur. Het verwende zijn supporters met vijf doelpunten.

VRT ???media.video.type.mz_vod???

Belgische clubs zorgen voor spektakel: goals, goals, goals

Athletic Bilbao - Genk: 8 goals

Niet alleen tegen Gent, ook in Bilbao op de vierde speeldag in de groepsfase maakte Genk er een doelpuntenfestival van. Al kreeg het in Spanje wel vijf doelpunten binnen. Maar de Belgische club moest toch niet met schaamrood op de wangen naar huis.

Het ging strijdend ten onder en dankzij onder anderen Bailey en Ndidi eindigde de knotsgekke partij uiteindelijk op 5-3. Bovendien had Genk de heenwedstrijd ook met 2-0 gewonnen na een ijzersterke partij.

VRT ???media.video.type.mz_vod???

Anderlecht scoort 6 keer tegen Mainz

Ook Anderlecht vond tijdens zijn Europese campagne vlot de weg naar het doel. Het trakteerde zijn supporters, ook al op speeldag 4, op zes doelpunten tegen Mainz.

Dolle vreugde in Brussel want met de overtuigende zege zette paars-wit ook een belangrijke stap richting volgende ronde.

VRT ???media.video.type.mz_vod???

Gent en Sjachtjor maken er een doelpuntenkermis van

De vierde speeldag in de poulefase was een waar doelenpuntenfestival want ook Gent deed een duit in het zakje. Het ging in eigen huis onderuit met 3-5 tegen Sjachtjor Donjetsk. Misschien niet de leukste herinnering voor de supporters, maar het waren wel 90 spektakelrijke minuten.

VRT ???media.video.type.mz_vod???

Belgische supporters schitteren in grote stadions

Gentse Feesten in Londen

Ook de Belgische supporters leverden prestaties om trots op te zijn. Zo was de vreugde-uitbarsting in het vak van Gent na de late goal van Perbet oorverdovend. De stunt op Wembley ging niet ongezien voorbij.

VRT ???media.video.type.mz_vod???
VRT ???media.video.type.mz_vod???

Anderlecht-fans krijgen applaus van Mourinho

Nog een topprestatie van Belgische fans in Engeland: de fans van Anderlecht die 120 minuten lang voor sfeer zorgden op Old Trafford. De meegereisde supporters maakten meer kabaal dan die van Manchester United.

Indrukwekkend, dat vond ook José Mourinho. Hij trakteerde de Anderlecht-supporters, die hem tijdens de wedstrijd nochtans op de korrel hadden genomen, op een applaus.

VRT ???media.video.type.mz_vod???

Luminus Arena kleurt blauw voor match tegen Celta

Voor de match van de waarheid tegen Celta de Vigo in de kwartfinales haalden de Genk-supporters alles uit de kast. Het uitverkochte stadion werd opgewarmd door Patje Krimson en zorgde daarna nog de hele match voor vocale steun.

VRT ???media.video.type.mz_vod???